תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > ספרות > בעקבות המשוררים - על השטרות החדשים

בעקבות המשוררים - על השטרות החדשים

עדי ריזל, צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: ספרות
נושא: שירה מודרנית

הצעה לשיעור הקדמה עבור תלמידים שטרם הכירו ולמדו אודות המשוררים והסופרים המופיעים על גבי השטרות החדשים: נתן אלתרמן, שאול טשרניחובסקי, רחל המשוררת ולאה גולדברג.

הקדמה למורה:

מטרת השיעור הינה לעורר את סקרנותם של התלמידים, ולערוך היכרות כללית לגבי אותן דמויות. בקבוצות, התלמידים יבחרו בדמות של משורר או סופר שאותה הם מעוניינים לחקור, ויעקבו אחר ההנחיות תוך כדי איסוף המידע. לאחר מכן יתבקשו התלמידים להציג את הממצאים (בצורת כרזה או שטר שיעצבו, הנחיות בהמשך), כאשר כל קבוצה תתמקד בדמות אחת מתוך ארבע הדמויות, כך תתקבל סקירה כללית של ארבעת היוצרים.

לאחר מכן ניתן להמשיך להתמקד באחת מן הדמויות וביצירותיה הספרותית.

 

מהלך השיעור:

 

שטרות הכסף הם אחד מסמליה הבולטים של מדינתנו. עיצוב השטרות מבטא מציג סיפור על אישים, מקומות או אירועים הקשורים בתולדות העם והמדינה. לכל אחד מהשטרות יש מאפיינים קבועים כמו עיצוב, מידות, סימני זיהוי מיוחדים, ומאפיינים משתנים כמו דיוקן הדמות, ציטוטים מדבריה ועוד.                                                                         

בשיעור זה נכיר את הדמויות המופיעות על גבי שטרות הכסף שהונפקו החל משנת 2016, ועליהם דמויות המשוררים והסופרים נתן אלתרמן, רחל, לאה גולדברג ושאול טשרניחובסקי.

 

בקבוצות של שניים - שלושה תלמידים, התלמידים יאספו מידע בנוגע לאחת מן הדמויות המופיעה על השטרות, לבחירתם. מצורפת טבלה להנחיה במהלך איסוף המידע.

 

על כל קבוצה להציג עיצוב חדש לשטר, שיתבסס על פרטי המידע שאספו.

הצעה למורה: בשלב איסוף המידע, התלמידים יחשפו אל המקורות בהדרגה. ניתן לאתגר את התלמידים, ובתור התחלה, לחשוף אותם לאחדים מן השירים שכתבו אותם משוררים, ומתוכם לתת לתלמידים להסיק בעצמם מסקנות בנוגע לסגנון כתיבתם, וכן נושאי הכתיבה שבהם עסקו.

 

להרחבה:

  1. להרחבה בנושא השטרות החדשים - מתוך כתבה ב"הארץ", "איך עוצבו השטרות החדשים?"
  2. המוטיבים ששילבה אשל בעיצוב השטרות החדשים לקוחים מהשירים שכתבו המשוררים. כך, לדוגמה, בשטר שמנציח את שאול טשרניחובסקי שאבה השראה משירו "הוי ארצי מולדתי", הכולל את השורה "ריח פרדסי אביב": בחזית השטר מופיע עץ הדרים על פירותיו; ואילו בגב אותו השטר משולב עמוד בסגנון קורינתי על שום תרגומיו של טשרניחובסקי ליצירת יוון העתיקה. בשטר שמנציח את נתן אלתרמן הוביל שירו "פגישה לאין קץ" - ובו המלים "כי סערת עלי" - לשילובם של עלי שלכת, ואזכורים של לילה וירח היו השראה לעיצוב גב השטר שנראית בו צמחייה בליל ירח. על תהליך העיצוב אשל מספרת"לפני שניגשתי לעבודת העיצוב חקרתי על אודות כל אחד מהמשוררים, התחקיתי אחר מאפייניהם, ההיסטוריה האישית של כל אחד מהם והזיקה שלהם ליצירה המקומית. קראתי והאזנתי לשירתם ונחשפתי למאפיינים ייחודיים ולרבדים נוספים ומעניינים בכתיבתם ובאישיותם. אלו דמויות מפתח בשירה העברית, שיצירותיהן הן נכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית. בשלב הבא והמשמעותי קיבלתי החלטה תוכנית ועיצובית שתשקף את האווירה והאופי של האישיות בכל אחד מהשטרות. הקונצפט שבחרתי בו היה ליצור אווירה לירית, ניחוח ישראלי עם נגיעה עיצובית עדכנית, ולהמחיש את מאפייניה הייחודיים של כל דמות המוצגת על גבי כל אחד מן השטרות כחלק מהקונצפט העיצובי הכללי בסדרה. בצד שבו מופיע הדיוקן שילבתי דימויי טבע המתקשרים לאופי המשורר ולתכני שיריו, כדימוי אייקוני מזוהה וקליט לדמות. גב השטר נותן ביטוי כללי יותר לאווירה, על גבול האבסטרקט, המכיל תכנים משמעותיים ומייצגים מיצירותיהם ומפועלם של המשוררים ונועד לתת מעין 'מוסיקת רקע'".
  3. עדלי סטוק, מנכ"ל משותף ומנהל קריאייטיב בחברת המיתוג Adlai & Partners, השתתף במכרז לעיצוב השטרות החדשים, אולם הצעת החברה שבראשה הוא עומד לא התקבלה. "לפני שניגשנו למלאכת העיצוב למדנו היטב את השתלשלות השטרות בארץ", הוא מספר. "לי יש חיבה מיוחדת לשטרות הלירה מתקופתו של הנגיד דוד הורוביץ, העושים שימוש בדימוי בעלי מקצוע: מדען, חלוצה, דייג, פועל. בנוסף למחקר השטרות שעשינו, חקרנו במשרד כל משורר ומשורר. ראינו את הסרט הנהדר של יאיר קדר על לאה גולדברג, קראנו ביוגרפיות וערכנו ערבי שירה. נהנו מאוד מהתהליך"מה דעתך על ההצעה שנבחרה לבסוף? "סך הכל העיצוב טוב בעיני, אם כי לא מצוין. ... אני חש שהפתרון לא ממצה, הן מבחינת הזווית העיצובית והן בטיפול התוכני. הפתרון הקונצפטואלי של העלים המתייחסים לשורות בשירי המשוררים קצת רדוד ולא משקף את גדולתם של המשוררים שנבחרו. הוא יוצר תחושה של אוסף אגרונומים ולא של משוררים בעלי עומק פיוטי. גם כפתרון עיצובי הוא יוצר מישור אחד ושטוח. בעיצובים שהגשנו ניסינו להעביר את העומק: בחירת המשוררים נפלאה ומאפשרת להעמיק בתכנים ובמלים. בהצעה שלנו גב כל שטר מתאר את הספרייה של כל משורר ועליה ציר זמן של הביוגרפיה שלו. בחירת דימוי של ספרייה תואמת את הנושא וגם מחזקת את זיקתנו למלה הכתובה כעם הספר. בחזית השטר ניסינו ליצור עומק על ידי כמה רבדים, טקסטואליים ווויזואליים. שטר, מעבר להיותו כלי פונקציונלי לתשלום, הוא פורמט נהדר להעברת מסרים. לצערי, דבר זה לא נוצל עד תום בעיצוב הנבחר. מעבר לכך, אני סבור שהשטרות החדשים נותרו מאוד כלליים וגנריים מבחינת אפיון חזותי. הבחירה בהצגת דיוקנאות של משוררים היתה יכולה להוביל לחיפוש אחר שפה גרפית מעניינת וייחודית יותר, בעיקר מבחינת האות העברית. מאחר שמדובר בדמויות כותבות, יוצרות, הייתי מצפה לראות ייצוג של טביעת היד הייחודית שלהן על השטרות. כך, במבט ראשון על השטרות חשבתי שליד כל דיוקן ישנה חתימת המשורר, משהו מכתב ידו האישי בעברית, אבל אז ראיתי שזו חתימתו של סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל".
  4. עיצוב שטרות הכסף שלא תראו - (הצעה אחרת לעיצוב השטרות שלא התקבלה).
  5. נספח הכולל מידע על המשוררים, צילום של השטרות החדשים ושירים ובחרים של המשוררים (עמ' 2 - 3).

 

 

חדש באתר

מורים עושים רוח
מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו- מורים עושים רוח- לקבל השראה, למצוא רעיונות, להתייעץ, לשתף ולשאול שאלות.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן