זיהוי מסר מרכזי ביצירה ע"י משל.
פתיחה למורה- היחידה תעסוק ביצירה המורכבת משלושה סיפורים השזורים זה בזה: סיפור מציאותי, סיפור דמיוני ומשל.
מטרת שפה:
מטרת תוכן: הזדהות עם הדמויות בסיפור, מודעות ליכולת לשנות מצבי קושי ועצב.
מטרה ערכית: העצמת כוח התלמידים בעשיית חסד לזולת.
רצוי לחזור במספר משפטים על, כוחו של החסד לחולל שינוי באדם אחר.
בעקבות השיעור הקודם נשאל את התלמידים:
נכתוב את ההצעות על הלוח. כיצד חוללה נועה שינוי בהרגשתה, נלמד בהמשך.
נקרא את המשל (החלק בסיפור המתאר את שני הכיכרות: ככר העצב וככר השמחה). לפי הקריאה נשאל את התלמידים שאלה מכוונת: מה ההבדל בין כיכר העצב לכיכר השמחה?
דיון במליאה:
תלמידים חזקים- עפ"י השאלה המכוונת. נרחיב למשמעות הכיכרות והאנשים העומדים סביבים.
תלמידים מתקשים-
בסיפור לא מסופר לנו שהם שונים, לכן נניח שההבדל מצוי רק בגישה של האנשים הסובבים את הכיכר.
כיון שסיפורה של נועה ניוטה רצוף קשיים, היא יכולה להניח שהיא שוגרה, כביכול, מככר העצב. אולם מוני ולי חותמים את המשל ומעניקים לה את הכח הגדול ביותר:
עבודה בקבוצות:
התלמידים יתחלקו לקבוצות של 4 תלמידים.
כל קבוצה תתקבל מתכון ללחם, והמצרכים הנדרשים. כל קבוצה תכין את הבצק בקערה, ותחלק אותו (לפני הלישה) לשני חלקים שווים. שניים מחברי הקבוצה יתבקשו ללוש ולהכין ככר עצב, והשניים האחרים,ככר שמחה.
(ניתן לעזור להם בהנחיות הבאות: חשבו על האופן בו אתם מוסיפים את המצרכים, על תנועות הלישה, על הדברים שאתם אומרים במהלך העבודה)
בסיום המשימה:
נכתוב על הלוח את משפט המפתח:
בחרו אדם שאתם מכירים שבתקופה מסוימת בחייו היה עצוב ועשה שינוי עם עצמו, ספרו את סיפורו.
מטאפורה - metaphore מיוונית עתיקה: meta - מעֵבר ל..., מבעד ל...; pherein - לסחוב, לשאת.
המטאפורה, אחד מסוגי הלשון הציורית, היא ביטוי לשוני, אשר בו תכונות של דבר מתחום אחד מושאלות ומועברות לדבר מתחום אחר. במלים אחרות: מטאפורה היא ביטוי המערב באמצעות השפה בין תחומים שונים של המציאות.
למשל: אש האהבה לא תכבה. המלה "אהבה" מסמנת רגש, ואילו המלה "אש" מסמנת תופעה פיסיקלית בעלת תכונות ידועות: להט, סכנה, סגולת התפשטות וכד'. אש בוערת כאשר יש לה חומרי בערה, והיא נכבית כאשר היא מכלה חומרים אלה, או כאשר שופכים עליה מים, למשל. הצירוף הלשוני בין שני התחומים - אש ואהבה - מעביר את תכונות האש (החום, הלהט, אולי גם הסכנה) אל האהבה.
זוהי דוגמה של מטאפורה שגורה. היא כל כך מוכרת ושחוקה, עד שאין בכוחה להפתיע את שומעיה. ואכן נוטים להבחין בין מטאפורה שגורה (או מטאפורה מתה) למטאפורה חיה (או מטאפורה חופשית).
לא צריך להיות משורר כדי ליצור מטאפורות. כולנו יוצרים מטאפורות, אפילו בלי לשים לב. גם ילדים. (ילדה אחת, בת שלוש, אמרה לאמה: "תדליקי לי את החושך." היא יצרה כאן לא רק מטאפורה, אלא אוקסימורון ממש. כוונתה היתה ודאי לומר: תכבי את האור, אבל הצירופים הלשוניים המקובלים עדיין לא כובלים אותה.)
בשדה השירה פורחות מטאפורות בלתי צפויות ומפתיעות בחדשנותן (ולמי שלא שם לב גם זאת היתה מטאפורה). מטאפורות יצירתיות כאלה, המשבשות את החלוקה המקובלת של המציאות לתחומים ברורים והגיוניים, עשויות להאיר תופעות באור לא-צפוי.
מטאפורה מורחבת:
לעתים המטאפורה היא מקומית, והופעתה מוגבלת לביטוי אחד או לשורה בודדת בשיר. אך יש שירים שבהם המטאפורה 'מכסה' את השיר כולו.
היחסים בין חלקי המטאפורה:
אפשר לומר כי בכוחה של המטאפורה 'לכשף' את המציאות, לפחות בתחום השפה. היא עשויה להפוך את האנושי לדומם, את הצומח והדומם לאנושי (ואז מתקבלת האנשה) או את המופשט למוחשי.
הקונסיט:
כאמור, המטאפורה ממזגת בין שני תחומי משמעות (או שדות משמעות), ויוצרת משהו חדש. לעתים תחומים אלה ממילא קרובים זה לזה והמיזוג ביניהם אינו כה מפתיע, ולעתים הם מאוד רחוקים זה מזה, ורק כוח הראייה הפיוטי של יוצרם עשוי להבליט את הדמיון המוזר ביניהם. מטאפורה המפגישה בין שני שדות משמעות הרחוקים מאוד האחד מהשני נקראת קונסיט.
משל הוא סיפור או שיר, בדרך כלל על בעלי חיים, להם מיוחסות תכונות אנושיות (האנשה). לא תמיד עוסק המשל בבעלי חיים, לעיתים המשל נקשר לעצים או דוממים. אך תמיד, מטרת הסיפור תהייה דידקטית – לימודית. מגמת המשל להעביר מסר חינוכי או לקח מוסרי בצורה סיפורית. למשל שני חלקים: האחד- המשל הגלוי אשר נושא אופי חידתי. הנמשל - על הקורא לפענח את המסר ולהעתיק אותו לעולמם של בני האדם.