הדיבור הוא ביטוי להלכי הנפש. כאשר האדם מרגיש בגלות, נמצא במצוקה, גם הדיבור שלו חסר, מגומגם. בנ"י היו בגלות והדיבור שלהם היה משועבד. יציאת מצרים היא גאולה של הדיבור. נתבונן גם אנחנו בדיבור שלנו. מתי הוא ב"גלות" וכיצד נסייע לו "להגאל".
נשב במעגל וכל תלמיד יקבל את הציור "הצעקה" של מונק.
נשאל:
נפתח תנ"ך בחומש שמות, פרק ב', פס' כ"ג- כ"ד:
נקרא את הפס' ונבקש מהתלמידים להדגיש במקור ולשים לב למילים המבטאות פעולה או הלך נפש בעם. ("ויאנחו", "ויזעקו" "שוועתם", "נאקתם").
נדון יחד עם התלמידים:
נזמין תלמידים לשתף במקרים בחייהם אשר בהם הרגישו צורך עז לצעוק, נותרו "ללא מילים" או חשו כי אין להם יכולת להתבטא כפי שהיו רוצים.
נשאל:
בשלב זה נחלק את הכיתה לחברותות. כל זוג יישב סביב מקורות המלווים בשאלות הפנמה.
המקור הראשון- מתוך "נתיבות שלום" לר' מסלונים, עוסק בגלות הדיבור של עמ"י ושל משה שהיה תמצית של נשמות עמ"י.
המקור השני- עוסק במצווה להרבות בסיפור על יציאת מצרים ולומר שלושה דברים בליל הסדר. כאן נבין כי "הכלי הוא המסר" עצם המצווה להרבות בדיבור בליל חגיגת הגאולה, מבטאת את ההכרה שלנו בערך הדיבור, במעלתו.
המקור השלישי- "שער הכוונות" מצייר לנו ציור מוחשי של המיצר האנטומי בגוף האדם. הגרון, מקום צר, והפה – כמרחב פתוח שמוציא אור.
נבקש מכל אחד בחברותא לספר לחברו על חוויה שבה הרגיש כמו הדמות בציור "הצעקה". מה גרם לתחושה? האם השמיע צעקה או שתק אותה... כל אחד ישתף באלו נושאים הדיבור שלו נמצא "בגלות" מתי הדיבור שלי זורם ממני בשטף.
למורה- חשוב לשים לב שהתלמידים ישבו עם חברותא שנוח להם לשוחח איתה באופן פתוח.
בקב' מתקדמות אפשר לנסות לעזור זה לזה בשיח :
נחזור למליאה. במעגל נבקש ממי שמעוניין לספר לנו מה התחדש לו בעקבות הלימוד.
נסכם שראינו כי הדיבור הוא המעלה הגדולה של האדם על פני שאר הבריאה. זוהי הדרך לייצור קשר עם אחרים סביבינו ועם רבש"ע ואולי גם עם עצמינו. כאשר אנו מתקשים בדיבור נשאל את עצמינו מדוע. נחשוב כיצד נוכל לפתח את הדיבור שלנו ו"לגאול" אותו. (שיתוף במעגל בכיתה, כתיבה אישית, התכווננות לקראת תפילה ועוד)
חג ה"פה סח" – מהווה עבורינו הזדמנות לחגוג את יכולת הדיבור. לקראת "ליל הסדר" מוזמן כל תלמיד לחשוב עם עצמו על מה (ועם מי: בן משפחה, חבר, הקב"ה) היה רוצה לדבר במהלך החג ולפעול למימוש הדיבור.
לאחר פסח מוזמן כל אחד לשתף אותנו בדיבור מאיר שחווה.