התלמידים יעריכו את עצמם במיומנויות חברתיות ובמיומנויות לימודיות, יפיקו לקחים וינסו למקד את נקודות החוזק שלהם ואת הנקודות הטעונות חיזוק. התלמידים יראו בתעודה מודל להערכה, להתקדמות אישית, ולשיפור ההישגים החברתיים וההישגים הלימודיים, גם בראייה אישית וגם בראייה כיתתית.
רציונאל
הערכה. זוהי מילת קסם שהכול שואפים לה. בכל גיל ובכל מצב זקוק האדם להערכת הסובבים אותו. שלמה המלך, החכם מכל אדם אמר: "אַל-תּוֹכַח לֵץ, פֶּן-יִשְׂנָאֶךָּ; הוֹכַח לְחָכָם, וְיֶאֱהָבֶךָּ" (משלי ט, ח).
השל"ה הקדוש מסביר שאם גוערים ומוכיחים אדם על ליצנותו ומעשיו השליליים, הרי הוא שונא את המוכיח אותו. לכן צריך להתחיל בכך שהוא "חכם", כלומר לפתוח בנקודות החיוביות שבו, ואז הוא יאהב את המוכיח.
יש לראות בתעודת ההערכה את בניית "היש" בתלמיד. למנף אותה ליצירת קשר חיובי ולשיפור לעתיד. לשבח תכונות חיוביות, הרגלים חיוביים והישגים טובים ולטפח את הביטחון ואת הדימוי העצמי של התלמיד. לא בכדִי השורש של המילה "עידוד" הוא עו"ד. ה"עוד" נמצא בתוך העידוד. מכך אפשר להבין עד כמה חשוב להשפיע מן העידוד עוד ועוד.
התעודה היא מדד להצלחה. משמעות השורש צל"ח היא חצייה - מעבר מקצה לקצה. ואכן כך עלינו לאמוד הצלחה. אם הפעולה חוללה מעבר והתקדמות בדרך אל היעד זו הצלחה. אך יש לזכור שלא תמיד ההתקדמות מתבטאת בהישגים לימודיים. פעמים רבות חלה ההתקדמות במיומנות, ביכולת, באומץ, בניסיון ובמודעות העצמית. גם התקדמות בתחומים האלה יביאו בהמשך לשינוי בתוצר הסופי, וגם התקדמות כזו נקראת התקדמות ולכן נראה אותה כהצלחה.
שיעור זה הוא שיעור של חשבון נפש ערכי שבו התלמיד יעצים את יכולת ההערכה העצמית שלו. התלמיד יברר את מצב התקדמותו במיומנויות חברתיות ובמיומנויות לימודיות שונות בטרם יקבל את הערכותיהם של המורים. בשיעור זה תיווצר המוכנות לקבלת התעודה. התעודה תהיה מקצועית וידידותית יותר עבורו, ותחושת החרדה ממנה תפחת.
נכיר לתלמידים פתגמי חכמים בנוגע להתנהגות וללמידה. נתרגל איתם מודעות והערכה עצמית, נחשוף אותם לתפקוד שלהם במיומנויות השונות, וכל תלמיד יערוך משוב אישי ויפיק לקחים אישיים. בשלב הסיום והמשוב הכיתתי יפיקו התלמידים לקחים כקבוצה, ויקבלו על עצמם שערים מסוימים שהם מתעתדים לפתוח...
נחלק לכל תלמיד את אחד הכרטיסים מפתגמים מחכימים. (הכרטיסים מיועדים לכיתה בת 30 תלמידים, בכיתה קטנה יותר צריך פחות כרטיסים).
נחלק לתלמידים את דף "התלמיד הזה הוא אני!".
נבקש מהתלמידים להשלים את השאלון ולהעריך את עצמם בכל משפט בציון בין 1 ל-5, כאשר 1 הוא הציון הנמוך ביותר ו-5 הוא הציון הגבוה ביותר. בכל תבחין אפשר לצבור 10 נקודות. נסביר לתלמידים שבכל תבחין יש שני היגדים. ההיגד הראשון הוא אישי, וההיגד השני – כללי.
נבקש מהתלמידים להתבונן בשאלון לאחר מילואו, להסיק מסקנות אישיות, להעריך את נקודות החוזק ואת הנקודות שיש לשפר.
נחלק לתלמידים את דף "סופרים כוכבים". נסביר לתלמידים כי עליהם להעתיק מהשאלון שמילאו את סך הנקודות לכל תבחין.
נעמיד על שולחן המורה את הקלפיות (קופסאות/ סלסילות) שעליהן מודבק תבחין.
נערוך הצבעה כיתתית חסויה. כל תלמיד ישים את הכוכבים שעליהם כתב את מספר הנקודות שלו בקלפי המתאימה. נבהיר לתלמידים שההצבעה אמנם אישית, אך התוצאות שלה מעידות על כלל ילדי הכיתה.
נספור את הנקודות בכל קלפי, נכתוב על הלוח את התוצאות, נשבח ונפרגן לתלמידים על תוצאות טובות.
נעלה לדיון חמישה נושאים שקיבלו מעט נקודות, נחליט לחזק אותם, ונגדיר בקצרה את המטרות. אם יהיו נושאים רבים הטעונים שיפור, יקבלו התלמידים והמורה החלטה כיצד יש לחלק את המחצית הבאה כדי להשקיע בנושאים אלו. אפשר לבחור נושא לכל חודש.
נחלק לתלמידים חמישה פתקים קטנים שעליהם יכתבו התלמידים עצות לשיפור ולקידום הנושאים, רעיונות לפעילויות ועוד. נאפשר דיון פתוח והצעות לפעילויות במחצית הבאה בנושאים המאתגרים.