השיר "כף יד" הוא שיר טעון העוסק, בין היתר, ביכולתו של האדם לבחור בין רע מוחלט וטוב. המטונימיה של כף היד כמייצגת את האדם כולו היא מפתח בהבנת השיר, ודרך ההיכרות איתה נעלה שאלות על בחירה וכוחות אחרים הטמונים בנו ומשפיעים עלינו.
מטרות לשוניות:
נחלק לתלמידים את הדף המצורף ובו תמונות שונות של ידיים. נבקש מכל תלמיד לבחור ארבע תמונות ולכתוב לידן איזה רגש הן מבטאות, לתחושתו.
לאחר העבודה האישית נאפשר שיתוף קצר של כמה תלמידים שיספרו על המילים אותן כתבו, נכתוב אותן על הלוח ונציף כך את מנעד הרגשות הרחב שהידיים יכולות להביע.
נזמין את התלמידים לקרוא יחד שיר קצר של ויסלבה שימבורסקה (וזאת כמובן הזדמנות טובה לספר לתלמידים מעט על המשוררת וההקשר התרבותי מתוכו יצרה, ועוד).
במהלך הקריאה, נבקש מהתלמידים לרשום לעצמם את הפרטים שמלמד אותנו השיר על תכונות כף היד שלנו.
בתום הקריאה נשאל:
אחרי שיסמנו התלמידים את הפרטים האנטומיים המתוארים בשיר, נשאל שוב:
נזמין את התלמידים לקריאה נוספת בשיר.
נשאל:
נאסוף את תשובות התלמידים, ונספר להם על ההרחקה כמפתח להבנת השיר. הרעפת המידע הבלתי חיוני הזה תפקידו בראש ובראשונה, להרחיק אותנו מהנושא הטעון בהרבה שבו עוסק השיר.
נזמין את התלמידים לקרוא שוב את השיר כמו חידה, בזוגות, ולנסות להבין איזה חלק למעשה הוא לב ליבו של השיר.
ומשזיהו יחד את לב ליבו של השיר, עליהם לנסות לענות על השאלה:
נאסוף את תשובותיהם, ונדון בדברים:
במהלך הדיון נרחיב מעט על הספר מיין קאמפף, מתוך הידע הכללי של התלמידים.
נשאל:
כיוון שהשיר הוא סוג של כתב חידה, עמוס הרחקות, נפרש יחד:
נשאל:
נזכיר לתלמידים את האופן בו פתחנו את השיעור. ממש כמו הפרצוף שלנו, שנשא בכל פעם הרגשה אחרת לגמרי, הגוף שלנו הוא כלי , שדרכו אנחנו פועלים. היטלר ימ"ש ניצל את הכלי הזה לממש את הרוע הכי איום שניתן לממש. המשוררת מבקשת לומר שהבחירה תלויה באדם. אם לפנות לטוב או לרע.
נשאל את התלמידים:
נזמין את התלמידים לבטא את מחשבותיהם בעזרת חימר. כל תלמיד יצור יד אחת: או יד הנזכרת בשיר, או יד אחרת, ויקדיש מחשבה לאפיון המיוחד שלה.
בתום המלאכה, נערוך סבב בין התלמידים, ונבקש לשמוע מה מבטאות הידיים שיצרו. האם משהו אחר מייחד אותן? או האם הן ידיים רגילות לגמרי, שרק הבחירה של האדם מכריעה אם יעשו טוב או רע בעולם?
נסכם את הדיון. נזכיר שבשיעור דברנו רבות על המושג מטונימיה, שהוא החלק המייצג את הכלל. בשיר המטונימיה היא כפולה, ומייצגת את הרע המוחלט ואת הטוב הצרוף כאחד.
נבקש מהתלמידים לחשוב על דוגמא אחת לפחות בבית, ולכתוב פסקה קצרה המדגימה את הכפילות שבסמל שבחרו.
ניתן לחלק לתלמידים את הסיפור "חלב הלביאה" המופיע בספר האגדה, או בעיבודו באתר קרן אביחי. בסיפור מבוטא עקרון דומה לזה המובא כאן: "מוות וחיים ביד לשון" . ניתן להציע לתלמידים את הסיפור כדוגמא נוספת להפכפכות הכלי שבידנו, ודרכו, באופן טעון פחות מבדוגמא המבוטאת בשיר, לדון בכוחה של בחירת האדם בין טוב ורע.