בשיעור זה נבקש להכיר ולהפנים שני טעמים של ספירת העומר – מחד ציפייה למתן תורה מתוך התרגשות, ומאידך התכוננות וסליחה.
את השיעור נפתח בשאלות על התכוננות לאירוע. נשאל בכיתה:
נפתח את הלימוד בקריאה דמומה של התלמידים את פסוקי התורה בפרשת אמור המופיעים בדף המקורות:
נבקש מכל תלמיד לכתוב אילו מצוות מוזכרות בפסוקים? (זה יהיה קצת קשה ובכל זאת נבקש מהם לתאר במילים שלהם מה אנו מצווים לעשות). נאסוף את התשובות השונות ונערוך רשימות מצוות על הלוח בהתאמה לפסוקים (ניתן כמובן להרחיב בכמה מילים על כל אחת מהמצוות):
נחבר ונסביר לתלמידים את המצוות על רצף סיפורי אחד המתרחש בחמישים ימים שבין פסח לשבועות, בימי הקציר.נספר לתלמידים שהיום נתמקד במצווה אחת מתוך מצוות אלה- ספירת העומר. נשאל:
נקרא את טעמי מצוות ספירת העומר כפי שהם עולים ממקור 2, בספר אבודרהם (הספר כולל הלכות, מנהגים ופירושים על התפילה, לרבי דוד אבודרהם. חי בספרד לפני כשבע מאוות שנה):
במהלך הקריאה נפגוש שני טעמים לספירת העומר. נבקש מהתלמידים במהלך הקריאה לסמן בצבעים שונים כל אחד מהטעמים.
נסכם עם התלמידים מה הטעמים המוזכרים בספר אבודרהם:
טעם ראשון- ביטוי של ציפייה למעמד מתן תורה, הנמשל במדרש לחתונה עם בתו של הקב"ה.
נשאל בכיתה:
טעם שני- אמצעי שנועד לכך "שנזכור צער העולם ולשוב לפניו בתשובה שלימה ולהתחנן לו לרחם עלינו שיהיו התבואות כתקנן". בתקופה זו אנו נקראים לשוב בתשובה לפני הקב"ה. תשובה זו כוללת בתוכה בקשה ותפילה על התבואה.
נשאל:
נחבר את שני הטעמים ברעיון אחד: שני הטעמים עוסקים בציפיה שלנו לסיום התקופה, ציפיה לראות כמה תבואה תצמיח האדמה, וציפיה רוחנית לקבלת התורה. שתי ציפיות אלה מתחברות זו לזו ומחדדות את הקשר עם הקב"ה בתקופת ספירת העומר. הרגשת הציפייה וחוסר הידיעה על סוף התהליך מלווה בחשש ובתפילה לסיום טוב וחגיגי.
חלק ראשון- נתמקד בשני הטעמים שראינו בספר אבודרהם. אלו רגשות ותחושות מתאימים לימי ספירת העומר לפי כל אחד מהם? נוכל לבקש מהתלמידים שיעלו רגשות ותחושות מעצמם או להציע לפניהם רשימה ולבקשם לשייכם לטעמים המתאימים (יתכן שחלק מהרשימה מתאים לשני הטעמים, או שאינו מתאים לאף טעם).
חלק שני- הכנת לוח ספירת העומר.
נכין עם התלמידים לוח ספירת העומר אישי לכל אחד, ולוח אחד כיתתי. הלוח יכיל את הימים השונים (כפי שמתאים כמובן באותה השנה). נבקש מהתלמידים בכל יום/ בסוף כל שבוע של ספירת העומר, לרשום משהו שהיו רוצים לקבל על עצמם לקראת חג מתן תורה ולקראת ימי קציר התבואה. נכוון את התלמידים לקשט את הלוח בהתאם לרגשות והתחושות שהם מרגישים במהלך ימי ספירת העומר.
במהלך ימי הספירה נקיים 'טקס ספירת העומר כיתתי'. כל יום נספור יחד את העומר בכיתה ונסמן את היום בלוח. בסוף כל שבוע נחליט מה אנחנו בתור כיתה מקבלים על עצמנו בשבוע זה לקראת חג מתן תורה ולקראת ימי קציר התבואה.