תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > יסודי > אירועים > היחס לחופש על פי המקורות- חלק ג

היחס לחופש על פי המקורות- חלק ג

רונית כלילי - צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: מעגל השנה
כיתה: ז-ח
נושא: החופש הגדול

נלמד על מס' מרכיבים שחשוב שיהיו בחופש על מנת שלא נפסיד את מה שהשגנו בעמל רב אלא נשמור ואף נפתח.

פתיחה והזמנה ללימוד

נחלק את הכיתה לקבוצות. לכל קבוצה ניתן כמות מסוימת של קפלות ונבקש ממנה לבנות מהן מגדל במרכז הקבוצה.  המגדל מבטא (כמו בשיעור הקודם) את מה שהשגנו בעבודה שנעשתה במהלך השנה. נבקש מהתלמידים לכתוב על גבי פתקים את מה שכתבנו בטבלה בשיעור שעבר, בהקשר של העשייה. לאחר מכן לשלשל את הפתקים לתוך החלל שבמגדל.

  • נשאל, כיצד נדאג בחופש לשמור ואף להגדיל את מה שהשגנו?

בשיעור הקודם דיברנו על כך שאנחנו צריכים לא להתבטל אלא לעסוק במשהו (נציין שבסוף השיעור נוכל לעלות ולקבל רעיונות לעשייה), אך לא די בזה. ישנם מרכיבים נוספים כפי שאמרנו שיעור שעבר שחשוב שיהיו בחופש עליהם נלמד דרך מקורות. נשאל את התלמידים האם יש למישהו רעיונות מה המרכיבים הנוספים.

 

מפגש ראשוני עם המקור

נחלק דף מקורות, נקרא, נסביר וננסה למצוא בכל אחד מהמקורות את המרכיב שהוא מבטא. (מקור מס' 2 – פעילות מאווררת, מס' 3 – שמירה על סדרי היום המקובלים ומס' 4 – לימוד תורה קבוע מידי יום.  הוא יכול להיות קצר ולפי נטיית התלמיד).

 

התבוננות

נראה לתלמידים דף שחולק באחד מבתי הספר, בו מזמינים את תלמידי כיתה ו' לערב גיבוש לקראת המעבר לחטיבה.  נבקש מהם לזהות בתוכו דברים שלמדנו עליהם בהקשר של החופש. (בסיום ההזמנה יש הודעה על כך שלמחרת הערב יהיה יום חופש בליווי שתי הערות, לא לשכוח תפילה ולימוד קצר. ניתן יפה לראות את ההכרה בחופש שנצרך, אך יחד עם זאת מעוררים את תשומת ליבם של התלמידים לשמור על שני המרכיבים הבאים: שמירה על סדרי היום והביטוי לכך בהזמנה הוא הקריאה לא לשכוח להתפלל, והשני, שמירה על רמתנו הרוחנית ופיתוחה והביטוי לכך הוא הקריאה ללמוד לימוד קצר).

נבקש מהתלמידים לעשות את המשימה בדף המקורות (נסייע לתלמידים במידת הצורך בביצוע המשימה).

 

הצעה להפנמה

לאחר הבנת כל המרכיבים וביצוע המשימה, נאמר שיישומם של אלה תלוי בתכנון מראש ובעמידה על המשמר תוך כדי החופש.

נחלק לתלמידים לוח חופש (לוח שנה גדול של חודשי החופש) לסימון אישי של תוכניותיהם וסדר יומם. בנוסף, נחלק רשימת רעיונות לעשייה. כל תלמיד יעבור על הרשימה ויסמן לעצמו, ללא התחייבות, רעיונות שנראים לו מתאימים

ניתן לתלמידים להוסיף רעיונות משלהם.

רעיון נוסף לפעילות: ליצור סטיקר עם סיסמא  שתעזור לנו בחופש בשילוב תמונה של מגדל קפלות.

 

סגירה שהיא פתיחה

בסיכום השיעור, נוסיף ונקשר את השיעור למה שלמדנו בשני השיעורים הקודמים. 

תחילה ראינו שהצורך לשבות לאחר תקופה של מעבודה מאומצת הוא צורך לגיטימי. נוכחנו אף שיש ציווי על כך בתורה ביחס לשבת ולשנת שמיטה, ויותר מזאת, ה' בבריאת העולם מלמד אותנו שהמנוחה היא חלק חיובי מהמציאות.

יחד עם זאת למדנו ראשית כל שמנוחה או חופש אין כוונתם בשום אופן - בטלנות. ראינו שחכמנו שללו מכל וכל את הבטלנות ודיברו רבות על סכנותיה. הרחבנו על כך גם אנו והעלינו לעומתה את מעלותיה של העשייה מכל סוג שהוא.

בשיעור היום התמקדנו במה כן ניתן לעשות בחופש. ראשית ציינו את העשייה עליה דיברנו רבות בשיעור שעבר.  הערנו שמדובר בעשייה מסוג אחר. אחר כך העלינו דרך מקורות שלושה מרכיבים נוספים שחשוב שיהיו בחופש.

סיימנו את השיעור בהעלאת רעיונות מעשיים.

 

הרחבות למורה

  • יש להבחין בין המרכיבים שמנינו לרעיונות המעשיים שניתן להכניס לתוכם.
  • התנדבות ועזרה בבית ובחוץ קשורים גם למרכיב העשייה וגם למרכיב ההתפתחות הרוחנית אם כי אינם יכולים למלא את מקומו של הלימוד.
  • ניתן להציף את נושא העבודה בחופש, לדבר על הפנים השונות שיש למציאת עבודה, ועל לקיחת האחריות במימון רצונות אישיים. 

 

חדש באתר

השתלמויות בבתי ספר
אנו מציעים לבתי ספר השתלמויות שנתיות ומפגשים חד פעמיים לאורך השנה ובחופשת הקיץ וכן ליווי פדגוגי מתמשך. רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן