שיעור לאמהות ובנות על משמעות גיל 12 ובת-מצווה.
הערות מקדימות:
"ברוך שעשני"
נתייחס לברכה "ברוך שעשני כרצונו". נשאל את הבנות:
נקדים ונאמר שאולי לחלקינו יש אמוציות סביב ברכה זו (למקבילה הגברית...), אך אם חושבים על תוכן הברכה עצמה, אלו מילים כל כך יפות. להודות על כך שנבראנו כפי שנבראנו. אנו הרבה פעמים מסתכלות על מה שאין בנו או מסתכלות על מה יש לאחרות או לאחרים, אבל בברכה זו אנו פשוט מודות על מי שאנחנו. נבין אותה יחד עם הבנות שכוונת הברכה היא להודות על מי שאני! ברוך שעשני.
נחזור ל"דעת" עליה דיברנו בשיעור הקודם. נזכיר שהתפתחות הדעת, קשורה לידיעה והיכולת להביע את עצמנו כלפי חוץ. נלמד את המקור של רבי נחמן.
נשאל:
נמשיך את הברכה למילים שלא נאמרות - "ברוך שעשני אישה". (כל מה שנאמר עד פה בעצם נכון גם לבנים עם המקבילות הגבריות של ההתפתחות). למושג 'אישה' יש משמעות רחבה. להיותנו נשים יש משמעות שאנחנו צריכות ללמוד ולהבין. בגיל בת מצווה אנו מצטרפות לשרשרת נשית, לקהילה נשית בוגרת יותר. על מנת לנסות ולהבין קצת מה משמעות הדבר. נעיין יחד במקור נוסף שמתייחס לכמה נשים בשרשרת הזו:
המיילדות, מרים. עוד נשים שהביאו גאולה: דבורה, רות, אסתר וכמובן שלאורך הדורות היו עוד.
אפשרות להעמקה:
נתמקד יחד באחת מהנשים הללו, במרים הנביאה.
מרים
נרחיב על דמותה של מרים. בחברותות של אם ובת – כל חברותא תלמד קטע אחר מחייה של מרים ותנסה לזהות את התכונות שיש לה שם. בסוף – לפי מספר הבנות – או שכמה חברותות ישתפו (על סיפורים שונים), או שכל אחת תגיד תכונה, או משהו שנגע בה מהסיפור. נפתח דיון על התכונות שיש למרים: אומץ, אמונה, יכולת לראות קדימה גם כשההווה קשה. אחריות, הובלה.
נסתכל על סוף המדרש – בזכותן עתידין להיגאל! כנראה שיש משהו בתכונות האלו שממשיך את העם שלנו!!!
נקיים סבב – כל אחת (גם אמהות וגם בנות) תגיד תכונה או ערך שלמדה מאמא שלה ושחשוב לה ללמוד ממנו. (זה תמיד סבב מרכש ומעצים מאוד. כדאי לרשום את מה שנאמר ולשמור).
נאסוף את שני השיעורים. דיברנו על גיל זה כגיל שאני יותר מכירה את עצמי ובונה את הזהות שלי ומה יש בי, מה אני יכולה לתת וגם מה האתגרים שלי. ודיברנו על גיל זה כגיל בו אני מצטרפת למשהו רחב יותר, לשרשרת הנשית, לאמהות שלנו, למסורות הנשיות ולנשים בהסטוריה.