נפגוש את רחל בנקודות ציון מרכזיות בחייה ונלמד ממנה על מסירות נפשה ללימוד תורה. השיעור מתנהל בעבודה אישית בפינות למידה.
רחל, היתה ביתו של אחד מעשירי הארץ, כלבא שבוע, ואשתו של התנא רבי עקיבא. חייה בסוף תקופת בית שני ולאחר החורבן.
1. יש לצלם, לגזור ולתלות את הנספח ובו שבע תחנות במסעה של רחל על קירות הכיתה.
2. כל תלמיד ותלמידה יקבלו דף מסע שעליהם למלא.
רחל אשת רבי עקיבא ובתו של כלבא שבוע היא אחת מהדמויות הבולטות בתקופת התנאים. היא חיה בארץ ישראל בזמן חורבן בית המקדש השני ולאחר מכן. רבים מאתנו מכירים את דמותה של רחל, על אף היכרות זו בין המילים והמקורות כל אחד יכול למצוא מידע חדש שאינו מוכר לו.
כל תלמיד יקבל "דף מסע" ויעבור בין התחנות המספרות על דמותה של רחל וימלא את הפרטים החסרים בדף שבידו. ניתן לעבור בתחנת שלא עפ"י מספרן הסידורי. בכל חמש דקות נבקש מהתלמידים לעבור תחנה.
לאחר שהתלמידים עברו בין כל התחנות, נתכנס למליאה ונשאל:
נעבור ביחד על דפי המסע ונאסוף לקט מתשובות התלמידים.
רחל הייתה אישה מיוחדת וגדולה בעלת מסירות נפש מופלאה ללימוד תורה. נדון יחד בכיתה על משמעות המושג של 'מסירות נפש ללימוד תורה' בעולם שלנו. לשם העמקת הדיון והכוונתו נעזר בשאלות הבאות:
רבי עקיבא הוא אחד מגדולי ישראל הבולטים ביותר. הלכות והנהגות רבות נלמדות מרבי עקיבא. גדולתו של רבי עקיבא נזקפת לזכותה של אשתו שבחרה לוותר על בית מפואר, כסף ומעמד ולהינשא לרועה פשוט בן 40 שלא ידע אפילו קרא וכתוב. העין הבוחנת של רחל היא זו שזיהתה את גדלותו של עקיבא, היא זו שהמריצה אותו ללמוד והודות לה רבי עקיבא לא סיים את חייו כרועה צאן.
תחנה ראשונה:
ביתו של כלבא שבוע מלא באורחים, בבית הזה אוהבים לארח עניים, עשירים, עוברי אורח ובעיקר אוהבים לארח תלמידי חכמים.
כלבא שבוע מאכיל ומשקה את האורחים, הוא מקשיב ברוב קשב לדברי התורה שנאמרים על השולחן ומתמלא שמחה, כלבא שבוע הוא איש עשיר מאוד שאת כספו מפזר לצדקה, להכנסת אורחים ולחיזוק לומדי תורה.
מספרים ששמו האמתי איננו 'כלבא שבוע' הוא נקרא כך מכיוון שכל אדם שנכנס לביתו רעב כמו כלב- יוצא כשהוא שבע ומחייך...
תחנה שנייה:
כאשר רחל סיפרה לאביה ולאמה שהיא רוצה להתחתן עם רועה הצאן העני, עקיבא. אביה פסק בכעס: "עם בור ועם הארץ הזה שאיננו יודע אפילו לקרא? עם רועה הצאן הזה שאיננו מכיר אפילו פסוק אחד מן התורה את רוצה להתחתן?? לעולם לא!! אם תינשאי לו אני ואמך לא נבוא לחתונה ולא תזכי אפילו לשקל אחד מאתנו!" רחל ניסתה להסביר שעקיבא הוא אמנם לא יודע לקרא אבל הוא איש טוב, צנוע ומעולה. אבל הוריה דרשו- "תיפרדי ממנו מיד ונמצא לך חתן תלמיד חכם, גדול בתורה שיתאים למשפחתנו ולך".
תחנה שלישית:
רחל הביטה בעקיבא, היא ראתה את מידותיו הטובות, היא הבחינה בטוב ליבו. רחל שמה לב עד כמה עקיבא הוא צנוע, היא ידעה שהוא איש מעולה ממש.
ניגשה רחל אל עקיבא ושאלה אותו: "אם אתחתן אתך, האם תסכים ללכת ללמוד תורה בבית המדרש?"
השיב לה עקיבא:"כן".
הלכו השניים ונישאו.
תחנה רביעית:
לאחר נישואיהם, גרו עקיבא רועה הצאן העני ורחל בתו של כלבא שבוע במתבן (מחסן בו מאכסנים קש ותבן).
ערב גשום וקר אחד, שכבו בני הזוג על הקש וניסו להתחמם מעט. הביט עקיבא באשתו היפה ואמר לה: "אם הייתי יכול, הייתי קונה לך כתר מזהב ועליו מצוירת תמונתה של ירושלים".
לפתח עני הגיע אל המתבן, הוא פנה אל הזוג הצעיר וסיפר שאשתו ילדה ואין לו אפילו קש ותבן שעליהם היולדת תוכל לנוח. מיד נתנו עקיבא ורחל לעני תבן וקש וברכו אותו במזל טוב.
תחנה חמישית:
עקיבא קיים את הבטחתו לרחל אשתו והלך לבית המדרש ללמוד תורה. הוא התחיל ללמוד אותיות, והמשיך והעמיק בתורה ובמשנה. הוא למד ולמד יום וליל במשך 12 שנים.
באותן שנים רחל סבלה מעוני גדול, היא ישנה במתבן (מקום שמאכסנים בו קש ותבן) והייתה בודדה. יום אחד השכן שגר בסמוך אליה ניגש לרחל והקניט אותה, הוא אמר לה שעקיבא שכח אותה והיא תישאר בודדה לעולם.
רחל הזדקפה וענתה לו בקול צלול וברור: "אם עקיבא היה שואל אותי, הייתי אומרת לו שיישאר ללמוד עוד 12 שנים!!".
תחנה שישית:
העוני גדול, רחל בודדה, הוריה גרשו אותה מהבית בגלל שהיא התחתנה עם עקיבא רועה הצאן, ועקיבא אהוב ליבה נסע ללמוד תורה בירושלים.
רחל סובלת מרעב ומקור, האם לבקש מעקיבא שיחזור מהישיבה ויתחיל לעבוד? לא ולא. רחל מעדיפה לסבול חרפת רעב ובלבד שעקיבא ילמד עוד ועוד.
לפתע עלה בראשה רעיון- היא יכולה למכור את שערותיה! היא מיהרה לקחה סכין חדה וגזרה את צמתה היפה ומיהרה למכור אותה ולקנות מעט אוכל.
תחנה שביעית:
חלפו עברו להם 24 שנים, רחל כבר אינה צעירה, היא לבושה בבגדים בלויים וידיה שחוקות מעבודה קשה.
לפתע נשמע קול שמחה בעיר, רבי עקיבא, התנא הגדול והחשוב מגיע לעיר ועמו 24,000 תלמידיו. תופים וחלילים מקדמים את בואו. גיל ושמחה ממלאים את רחובות העיר.
כאשר רחל רואה את האיש לו היא נישאה מתקרב היא רצה אליו, אבל תלמידיו הרבים של רבי עקיבא ניסו לגרש את האישה הענייה הלבושה בסחבות. רבי עקיבא זיהה את אשתו האהובה- ניגש אליה ואמר לתלמידיו- כל התורה שלי וכל התורה שלכם- הכל בזכותה, "שלי ושלכם- שלה הוא".
מדוע הוריה של רחל אינם מוכנים שהיא תינשא לעקיבא, רועה הצאן? _____________________________________________________
למה רחל רוצה דווקא להינשא לעקיבא? _____________________________________________________
איך היית נוהג/ת אם את/ה היית במקומה של רחל? _____________________________________________________
חשוב/חשבי מדוע רחל רוצה שעקיבא ילך ללמוד תורה והיא תישאר לבדה?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
צייר/ציירי, את התכשיט שרבי עקיבא רצה לתת לרחל או את רבי עקיבא ורחל במתבן.
כתבו והרחיבו את דו השיח שהתקיים בין השכן לבין רחל:
שכן:_____________________________________
רחל:_____________________________________
שכן:_____________________________________
רחל:___________________________________
שכן:_____________________________________
רחל:_____________________________________
נדמיין שרחל כתבה יומן אישי ובוא היא מתארת את הרגשותיה ואל החלטתה למכור את שערות ראשה. כתבו מספר שורות מתוך יומנה:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
כאשר רבי עקיבא פוגש את רחל לאחר 24 שנים בהם הם לא התראו הוא אומר לתלמידיו:
"שלי ושלכם שלה הוא"
צבעו וקשטו את המילים והסבירו את משמעותן: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________