כולנו נדרשים לעיתים להיות 'שופטים' במקרים שונים בחיינו. בשיעור, נלמד כיצד להביט על האחר בעין טובה וסולחת ונראה את השכר משמיים על כך.
את השיעור נפתח בהצגת המקרה הבא:
קבעת עם חבצלת בפארק שבין שתי השכונות שלכן בשעה ארבע אחר הצהריים. התארגנת והגעת למקום המפגש בזמן. את מחכה לה והזמן ממשיך לחלוף. בשעה ארבע ועשרים את לפתע מבחינה שהיא מתקרבת.
לאחר דיון קצר בכיתה אודות התגובה לחבצלת נעבור ללימוד מקור.
נאמר בפרקי אבות פרק א' משנה ו':
נכתוב את שם השיעור על הלוח: 'לדון לכף זכות'
נשאל את התלמידים:
נצייר על הלוח מאזניים. ונסביר- הרבה פעמים יש לנו אפשרות לשפוט מצב בחיים שלנו לשני כיוונים: לחובה או לזכות (נדגים על המאזניים, את שני הכיוונים). כמו שראינו בתרגיל הפתיחה, יתכנו שתי אפשרויות להגיב לאיחור של חבצלת: בכעס עליה ואשמה- אז אנחנו דנים אותה לכף חובה, או לומר לה שלמרות שהיה מעצבן לחכות, בכל זאת אנחנו מאמינים שהיא לא סתם התעכבה- זהו דין לכף זכות. לנו יש את היכולת להטות את המאזניים ולהחליט מה יכריע יותר: כף החובה או הזכות.
נקרא יחד (או שנספר בעל פה) את הסיפור שמופיע בגמרא, מסכת שבת קכז ב:
נעצור את הקריאה ונשאל:
נמשיך לקרוא:
נמשיך ונשאל:
נסכם- הפועל נהג במידה טובה עם המעסיק שלו, האמין לו ודן אותו לכף זכות פעם אחר פעם! (אפילו כשהגיע הסוחר לביתו, קודם אירח אותו ואז שוחח איתו על שכרו.)
נחלק את הכתה לחמש קבוצות. ניתן לכל קבוצה מקרה אחד מחמשת המצבים שבנספח.
נבקש מכל קבוצה לענות על השאלה שבסיום כל מקרה בשני אופנים: באופן שדן לכף חובה ולכף זכות.
נבקש מהקבוצות השונות להציג את המקרים ואת אופני הדין השונים.
נסכם ונראה מה עזר לנו להצליח לדון לכף זכות:
הרבה פעמים, נראה שהכעס הראשוני שלנו נבע מכך שלא הבנו את המצב בו היה החבר. אנחנו כועסים לא פעם עקב חוסר הבנה או דברים שאינם בשליטתנו, ולא זוכרים שלפנינו יש חבר שרק רוצה בטובתנו.
ניתן לסכם בדבריו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל:
...ילמד כל אדם, להרגיל עצמו במידה טובה- לדון את חבריו ואת בני ביתו לכף זכות, ולא יהיה קפדן וחשדן תמיד, רק יהיה נח עם הבריות, ודנם לכף זכות, להבין לנפשם של חביריו ומשפחתו, ויזכה על ידי זה שגם מן השמים ידונו אותו לכף זכות, כמו שאמרו רבותינו במסכת שבת (שלמדנו קודם)הדן את חבירו לכף זכות, דנים אותו מן השמים לזכות.
ניתן להזכיר גם את הזהירות החשובה מאנשים רשעים, אותם אין לדון לכף זכות:
פירוש ברטנורא למשנה שהבאנו:
כשהדבר בכף מאזנים ואין לו הכרע לכאן ולכאן. כגון אדם שאין אנו יודעים ממעשיו אם צדיק אם רשע ועשה מעשה שאפשר לדונו לזכות ואפשר לדונו לחובה, מדת חסידות היא לדונו לכף זכות.
אבל אדם שהוחזק ברשע, מותר לדונו לחובה, שלא אמרו אלא החושד בכשרים לוקה בגופו [שבת צ"ז], מכלל שהחושד ברשעים אינו לוקה: