עטרת סקולניק, צוות לב לדעת.
הקדמה:
לקראת השיעור המובא לעיל, ניתן ש"ב לתלמידים - לראיין את אחד ההורים ולבקש שיספרו להם על נס שקרה להם בחייהם. את הנס הם יתבקשו לתעד במחברת. אפשר בכתב, אפשר להקליד במחשב ואפשר לצייר ולהוסיף כותרת. עליהם להגיע עם ש"ב לשיעור המובא לעיל.
את השיעור נפתח בלימוד והעמקה במילה נס. על מנת להצליח להבין את המילה לעומקה נפתח בחוויה שמיעתית וחזותית של המילה נס, נבקש מהתלמידים להקשיב טוב למילה נ-ס.
נשאל אותם:
מאלו אותיות מורכבת המילה נס?
נכתוב במרכז הלוח בכתב גדול את האות הראשונה- נ ולאחריה את האות ס.
נקרא יחד עם התלמידים את המילה בקול : נס.
האות נ':
עכשיו נתבונן יחד על האות נ' - נראה לתלמידים איך נראית נ' בכתב עגול, ונבקש מהם שייתנו דימויים לאות - כמו מה היא נראית? נאסוף את כל הדימויים שהם ייתנו, ניתן לכתוב/לצייר אותם על הלוח בצד האות נ'. (שימו לב, בשלב הזה הדמיון של התלמידים כמעט אין סופי, אבל חשוב בשלב זה של הכרות עם האותיות לתת להם את המשחק עם אות ורושם).
לאחר שאספנו את הדימויים השונים מהתלמידים, נצייר על גבי האות נ' איש קטן מחליק. ציור זה יהפוך את האות נ' להיראות כמעין מגלשה.
נשאל שוב את התלמידים:
כמו מה נראית לכם האות נ' כעת? (מגלשה! נדנדה! יהיו וואריאציות שונות, אבל בשלב זה האות תיראה להם כמו מתקן כלשהו כיפי וחיובי. אנחנו רוצים לתת את משמעות הנפילה באות נ' ולכן בשלב הבא ...).
נסב את תשומת לב התלמידים להבעת פניו של האיש (שעד לרגע זה הייתה חסרה), ונצייר על פניו שפתיים עצובות :( או מבוהלות : 0
נשאל:
האם האיש שם בעיניהם שולט במצב או שהוא במצוקה? (מצוקה - בעיה, קושי).
האיש בציור הזה נופל, נראה שהוא לא בשליטה כל כך...
נמשיך ונשאל:
לאן הוא נופל? (אנחנו לא יודעים לאן הוא נופל).
נמחיש יחד עם התלמידים את תנועת הנפילה, נחווה יחד עם התלמידים תנועת יד של האות נ כמו נפילה. ונגיד תוך כדי תנועה- נ'. נופל.
נחשוב יחד עם התלמידים:
איך מרגיש האיש שנופל? איך מרגיש איש שהוא נמצא במצוקה ולא בשליטה?
נסכם בקצרה: ראינו דימויים שונים לאות נ', וראינו שצורתה של הנ' מזכירה תנועה של אדם נופל.
האות ס':
כעת נתבונן באות ס'. נראה לתלמידים איך נראית האות ס' בכתב עגול ונשאל אותם - למה דומה האות? (גם כאן ניתן להם לענות כיד הדמיון ולהשתעשע).
האות ס' נראית כמו מעגל סגור. כמו טבעת שמקיפה ושומרת על מה שבתוכה. או, במילים ברורות יותר - כמו גלגל הצלה. (נצייר בתוך ה"ס" איש קטן צף במים).
משמעות המילה:
לאחר שהתמקדנו בכל אות שלעצמה, נחזור ונתבונן במילה כולה. נבקש מהתלמידים שיסבירו במילים שלהם מהו נס.
נרשום על הלוח את עיקרי הדברים. (דברים שיכולים לעלות מהתלמידים - התרחשות על טבעית, התערבות של הא-ל בעת צרה, מאורע שקרה בניגוד לצפוי).
נשאל את התלמידים:
האם אתם יכולים למצוא קשר בין הנפילה של האות "נ" לגלגל ההצלה של האות "ס"? (ייתכן וחלק מהתלמידים יגיעו לכך שמי שנופל ונקלע למצוקה זקוק להגנה שתשמור עליו. ייתכן והם ימצאו קשרים אחרים וגם זה בסדר. נשאיר את זה פתוח ונחזור לשאלה הזו לסיום).
:
ניר ונירה הם אחים תאומים שלומדים באותה כיתה. בשבוע שעבר הם קיבלו שיעורי בית מיוחדים לקראת חג החנוכה. הם צריכים לראיין את אמא או אבא ולבקש שיספרו להם על נס שקרה להם בחיים. "אני מראיין את אבא!" אמר ניר, "כי הוא בטח יספר לי על נס נדיר שהיה לו בצבא ואני אוהב לשמוע את הסיפורים שלו ממתי שהוא היה חייל". נירה נאנחה ואמרה "הסיבה האמיתית שאתה רוצה לראיין את אבא, ניר, היא שיש לו תמיד תשובות קצרות יותר משל אמא, ואז תצטרך לכתוב פחות". ניר חשב רגע ואמר: "לא חשבתי על זה, אבל עכשיו שאת אומרת, זאת עוד סיבה מצויינת לבקש מאבא נס".
השניים נכנסו הביתה, שם חיכתה להם אמא. הם אכלו יחד ארוחת צהריים, ואז נירה סיפרה לאימה על המטלה שלהן. "וואו, נס שקרה לי בחיים.." אמרה אמא של נירה, "יש כל כך הרבה ניסים לספר עליהם". "וזה למה את מראיינת את אמא ולא אני" לחש ניר לנירה בצחוק.
"את יודעת מה נירה, הלידה שלך ושל ניר הייתה נס".
"אמא, זה לא נקרא נס", אמר ניר. "למדנו בכיתה שנס זה משהו שקורה בניגוד לחוקי הטבע. משהו על טבעי. ושהוא קורה כשמישהו נמצא במצוקה ומציל אותו".
"באמת?" שאלה אמא, "ואני כל הזמן הזה חשבתי שהשם שומר עלי באופן מיוחד בזמן שהייתם שניכם בתוך הבטן שלי. הרגשתי בלידה שלכם שאני עוברת נס אמיתי..."
"טוב", אמרה נירה בייאוש, היא רצתה כבר ללכת לחברות שלה לשחק "אז מה לכתוב במחברת?"
" עדיף שתחכי לאבא, נירה, בטח יהיו לו מליון סיפורי צבא מגניבים ואני מוכן לתרום לך אחד, אפילו שהייתי ראשון".
בערב, כשאבא חזר, מיד התנפלו עליו ניר ונירה עם אותה שאלה: "אבא! ספר לנו על נס שקרה לך!"
בהתחלה אבא לא הבין מה הם רוצים ממנו, אבל לאחר הסבר קצר של אמא הוא צחק ואמר: "זה נס לראות את שניכם מתלהבים כל כך משיעורי הבית שלכם"..
ניר כבר הוציא את המחברת שלו, פתח אותה וחיכה לסיפור עסיסי ומלא בקרבות.
"אספר לכם על נס שקרה לי", אמר אבא. "זה היה היום בו פגשתי את אמא שלכם".
"מה???" קרא ניר באכזבה. ",אבא, אנחנו צריכים נס אמיתי, כמו שהיה לאבותינו, עם קרבות, ומעטים שמנצחים רבים, חלשים מול חזקים, ים שנפתח לשניים, דם, צפרדע, משהו כזה!!"
"זאת בעיה.." אמר אבא, "כי הנס שקרה לי לא ממש כולל את הדברים שאמרת.. אבל - הוא כן קרה קרוב מאוד לבית המקדש!".
"אני לא מבינה", אמרה נירה, "לא לימדו אתכם בבית הספר מהי ההגדרה האמיתית של המילה נס?"
"אנחנו לא כל כך זוכרים את מה שלימדו אותנו בבית הספר היסודי, נירה", אמרה אמא, "אבל בואי תסבירי לנו מה אתם מחפשים בדיוק".
"אולי אבא, היית פעם בטנק שלך בצבא, ואז הוא עלה באש, ואתה יחד עם כל החיילים נשארתם בחיים למרות שהטנק התפוצץ ולא קרה לכם שום דבר?"
"כן, ניר, זה בדיוק מה שקרה לנו" אמר אבא בחיוך "ואז צמחו לנו כנפיים, ועפנו מעל הטנק, ריחפנו מעל האוייב ועשינו עם הידיים ברקים ורעמים".
כולם צחקו חוץ מנירה שרצתה כבר לסיים עם המטלה הזאת.
"אתם רוצים לשמוע על הנס שקרה לי ביום שפגשתי את אמא?"
"נו טוב..." אמר ניר.
"כמו שאתם יודעים, התחתנתי עם אמא בגיל מאוחר, ועד שהכרתי אותה כבר הייתי די מיואש, חשבתי שאולי לעולם לא אתחתן. אז יום אחד, הלכתי להתפלל בכותל, כתבתי על פתק חמש מילים: אני מבקש להתחתן עוד השנה. הכנסתי את הפתק לקיר הכותל, התפללתי עוד כמה תפילות מהלב ויצאתי משם. האמת? מרוב שהייתי מיואש, אפילו את התפילות שלי עשיתי בלי כוח. ואז צעדתי לכיוון האוטו שלי, ועל המדרכה, ממש ליד האוטו, מצאתי ארנק. הארנק היה מלא בכסף וחשבתי לעצמי שבטח מי שאיבד אותו יהיה מאוד עצוב..."
נעצור את הסיפור ונשאל את התלמידים:
מה דעתכם - האם אפשר לומר על אבא של ניר ונירה שהוא היה במצוקה ביום שהלך לכותל?
נצייר על הלוח את ה"נ" עם איש עצוב מחליק עליה. נגדיר יחד עם התלמידים מה הייתה המצוקה שלו: הוא היה בודד וחשש שלעולם לא יתחתן.
"באמת הייתי מאוד עצובה" אמרה אמא. "אתם מבינים? הארנק שאבא מצא היה הארנק שלי, והוא נפל לי מהתיק בלי ששמתי לב. אני נסעתי לכותל במיוחד, כל הדרך מהצפון, כדי להתפלל שאמצא כבר חתן, כי נורא רציתי להתחתן. ואחרי שהכנסתי את הפתק שלי לקיר הכותל, הייתי צריכה לחזור באוטובוסים כל הדרך צפונה, זאת נסיעה של שעות. כשהגעתי לתחנת האוטובוס וגיליתי שאין לי ארנק, פרצתי בבכי מרוב שהייתי במצוקה. לא ידעתי איך אני אחזור הביתה בלי כסף.
נעצור את הסיפור ונשאל את התלמידים:
מה דעתכם - האם אפשר לומר על אמא של ניר ונירה שהיא היתה במצוקה ביום שהלכה לכותל?
נצייר על הלוח את ה"נ" עם אישה עצובה מחליקה עליה. נגדיר יחד עם התלמידים מה הייתה המצוקה שלה- היא איבדה ארנק עם הרבה כסף ולא ידעה איך תחזור הביתה.
נירה התפלאה על הדברים שסיפרה אימה ושאלה "אז איך נפגשתם?"
"פשוט מאוד" אמר אבא, "הגעתי לתחנת המשטרה הקרובה כדי להשאיר אצלם את הארנק, ושם ראיתי אותה, את אמא שלכם, יושבת מול השוטרים עם דמעות בעיניים ומסבירה להם איך נראה הארנק שלה."
"אבא נכנס לתחנת המשטרה עם הארנק ביד, ושאל אותי –זה הארנק שאת מחפשת? ובאותו רגע ידעתי שקרו לי שני ניסים- הראשון שמצאו לי את הארנק ולא גנבו לי אותו, והשני שמצאתי את החתן שלי".
ניר ונירה היו נרגשים מהסיפור. "אבל זה עדיין לא נשמע כמו הנס של פח השמן..." אמר ניר, "חסר פה משהו..."
"בוא ניקח את הסיפור הזה לכיתה מחר ונשאל את המורה אם זה נחשב."
נשאל את דעתם של התלמידים:
- מה אתם אומרים? האם מה שקרה לאבא ואמא של ניר ונירה הוא נס?
- ראינו את ה"נפילה" של כל אחד מהם (על הלוח). האם תוכלו לומר מהו גלגל ההצלה של כל אחד מהם? (אבא שלהם- קיבל אישה לשאת. אמא שלהם- קיבלה בחזרה את האבידה שלה וכן חתן..)
יש אנשים שיטענו שהמקרה שקרה בסיפור הזה הוא "צירוף מקרים" (שני מקרים שבמקרה הצטרפו יחד והתוצאה הייתה משמעותית), אבל ההורים של ניר ונירה מאמינים שזה לא צירוף מקרים אלא נס ממש. כלומר- שהקב"ה התערב בסיפור וגרם לכך שאמא שלהם תאבד את הארנק בשביל שיוכלו להיפגש. אפשר לשאול, כדי להנכיח את הדיוק שבצירוף המקרים:
- מה היה קורה אילו אדם אחר היה מוצא את הארנק?
- מה היה קורה אילו אמא שלהם לא הייתה מאבדת בכלל את הארנק שלה?
- מה היה קורה אילו אבא שלהם היה מחליט להגיע לכותל ביום אחר, או שהיה חולה ומבטל את הנסיעה?
אנחנו לא באמת יודעים מה היה קורה אילו.. אבל אנחנו יודעים מה קרה בסיפור שלנו. התגלגלות הדברים באופן שבו היתה יצרה צירוף מיוחד, שגרם לחיבור מיוחד. במקרה שלנו זהו נס.
נבקש מהתלמידים להתחלק לזוגות עבודה. במהלך העבודה המשותפת נבקש מהתלמידים לשתף האחד את השני בסיפור הנס שהביאו מהבית.
לאחר השיתוף תינתן להם הבחירה לגבי אופן עיבוד הסיפור:
- הצגה - התלמידים יוכלו להכין הצגה משותפת של סיפור הנס שבחרו מתוך שני הסיפורים שהביאו.
- קומיקס - התלמידים יוכלו לצייר בשלבים את הסיפור שבחרו, ולהתייחס בתוך הקומיקס לנפילה ולגלגל ההצלה.
- נאום בזוג - התלמידים יוכלו להכין נאום המספר את הנס שבחרו להציג עם התייחסות לנפילה ולגלגל ההצלה.
- פוסטר - התלמידים יוכלו להכין פוסטר עם המילה "נס" בגדול, ולצייר/לכתוב בתוך ה"נ" את החלק הקשה בסיפור ובאות "ס" את הנס שקרה שם.
נמחק מהלוח את כל הדברים הכתובים ונכתוב במרכזו: סומך ה' לכל נופלים.
נבקש מתנדב שייגש ללוח ויקיף בעיגול את האותיות של המילה "נס" (ס' ונ').
נשאל את התלמידים:
- עפ"י הפסוק, מי הוא זה שנותן את גלגל ההצלה? (ה'. הקב"ה סומך, הוא מציב שתי ידיים ומחזיק).
- את מי הוא מציל? (את הנופלים).
- האם הכוונה למישהו שנופל ומקבל מכה, או שיש כאן משמעות נוספת? (לאור הדברים שהעלנו, מובן שמדובר אדם שמרגיש כי הוא במצוקה. אפשר לתת דוגמאות מביטויים כמו "נפל בקרב", "איך נפלו גיבורים" ,"נפלתי וחטאתי", ועוד).
נחזור לשאלה המקשרת מההתחלה:
מה הקשר בין הנפילה של האות "נ" לגלגל ההצלה של האות "ס"? (כדאי להבהיר בצורה ברורה, לקראת הסוף, שהנפילה היא בעצם אנחנו בשעת משבר / מצוקה, והגלגל הוא בעצם סמיכות הידיים של הקב"ה, כתגובה למצוקה שלנו). וזהו נס.
לתשומת לב: את השיעור הבא נפתח עם התוצרים שהכינו התלמידים בזוגות ולאחריהם נבחן את מושג ה"נס" שלמדנו על סיפור חנוכה המסורתי.