בשיעור זה בהבנת כוחה של קבוצה ועוצמתה ובייחוד בעוצמתה של תפילה בקבוצה.
הרבה זה יפה!
נציג לתלמידים תמונות של פרטים לעומת ריבוי.
כמעט כל פרט שמופיע בריבוי, בכמות רבה, הוא מרשים מאוד, לדוגמא:
טיפת מים, או אגלי טל הם דבר יפה – אבל הים גדול הוא מראה מפעים; פרח הוא דבר יפייפה – ולעומתו שדה פורח הוא מראה מרהיב; תפילת יחיד מלאת כוונות – לעומת תפילה בציבור; מראה ספר - לעומת מראה של ספרייה גדולת מיימדים ועוד.
הכיתה יושבת או עומדת במעגל.
נבצע יחד תרגיל שיבטא את עוצמתה ואת יופיה של קבוצה, בתחום הצלילים. בדקות הבאות "נביא את החורף" לכיתה בלי קשר לעונת השנה שבה אנו נמצאים.
נשאל - אילו צלילים ניתן להפיק מהגוף שלנו?
(שפשוף בידיים, אצבע צרידה, ציקצוק לשון, קריאה, מחיאת כף, רקיעת רגל, טפיחה על הברכיים, שפשוף נעל על הרצפה כמו מעיכת סגריה, שריקה, נשיפה פוווו ועוד...).
תרגיל 1: חזרו אחרי...
נפיק צליל ונבקש מהכיתה לחזור אחרינו:
תרגיל 2: צלילים של חורף
נפיק את הצלילים הבאים ברצף. לכל צליל יש להקדיש 20-30 שניות. נבקש מהכיתה לחזור אחרינו במטרה להפיק יחדיו צלילים של חורף.
הצלילים:
חלק א: עצמת הגשם הולכת וגדלה:
נשיפה, שפשוף איטי של כפות הידיים. שפשוף מהיר של הידיים. אצבע צרידה (טיף טף), צקצוק לשון, שילוב אצבע צרידה וצקצוק לשון, טפיחת כפות הידיים על הברכיים. רקיעות ברגל.
חלק ב: עצמת הגשם הולכת ופוחתת (סדר הפוך של אותם הצלילים, ומסיימים במחיאת כפיים לעצמינו על הביצוע).
נסו לפרט:
בכוחה של קבוצה לגרום לצלילי חורף, אפילו ביום קיץ חם. האם תלמיד אחד יכול היה להפיק צלילי חורף? לא! אדם בודד שהיה מפיק את אותם הצלילים לא היה מגיע לתוצאה הזו. זהו, כאמור, כוחה של הקבוצה.
נשמיע שיר אחד של קולולם. לדוגמה - "על כל אלה" מילים ולחן נעמי שמר.
שאלות לדיון לאחר הצפייה:
"קולולם" מכנס אלפי אנשים שאינם מכירים זה את זה כדי ליהנות מתחושת ה"יחד" דרך שירה במספר קולות.
איך נולד הקולולם? בראיון שנערך סיפרו יוזמי קולולם שהרעיון למיזם התחיל בצפיה בסרטון שצולם בכותל ובו נראים עשרות אלפי יהודים שרים "סליחות" של חודש אלול. "חטאנו לפניך רחם עלינו". העוצמה הרבה של תפילת ההמונים גרמה להם לרצות לנסות להביא אלפי אנשים לשיר ביחד באותה העוצמה.
בראיון, מייסד הקולולם נושא תפילה שהרגעים המאוחדים הללו שבהם שרים יחדיו מאות, ולעיתים אלפי אנשים יזכירו לכל השרים את תחושת השותפות והערבות.
בהקשר זה ניתן להראות לתלמידים ראיון מתוך כתבת חדשות סוף השבוע עם דנה וייס. הרעיון "כיצד עלתה היוזמה למיזם הקולולם" מופיע דקה וחצי לאחר התחלת הסרטון.
העניין שבמניין - כוחה של תפילה בציבור.
כשאחד מישראל מתפלל זה יקר מאוד בעיני ה' והשכינה שורה עימו. נסביר על המניין ככח של תפילה בציבור. מי שמע על הביטוי "מניין"? מי ראה שמבקשים מאבא/ מגבר להשלים מניין או שמחפשים מניין כדי להתפלל?
האר"י הקדוש הכיר בכוחה של קבוצה והבין מהו כוחה הרב של תפילה בקבוצה וכמה רב חינה בעיני השם. הוא ידע שתפילה בציבור פותחת שערי שמיים. שגם אם המתפללים לא כוונו כל כך בתפילתם, אין הקב"ה מואס בתפילת ציבור. הוא האמין שכאשר מתפללים בציבור לא מספיק להיות חלק מקבוצה אלא שיש להרגיש אחדות וערבות בתוכה. לכן הנהיג את המנהג הנפוץ לומר לפני התפילה:
יוצרים כרטיס נאה להדבקה על הסידור שבו כתוב "הריני מקבל על עצמי מצוות עשה של ואהבת לרעך כמוך."