בשיעור זה נחדד את ההתבוננות בשינויים המתקיימים בשלושה זמנים ביום ונקשר את התפילות לזמים אלה. נלמד את המדרשים שקושרים בין הזמנים לתפילות.
עזרים: מחשב, מקרן.
יצירה - צבעי מים דפים מכחולים וקעריות מים.
שימו לב כי לשיעור זה יש משימת בית מקדימה.
מה הקשר בין הזמנים השונים ביום לתחושות שלנו ולתפילות?
משימה מקדימה - נשלח לתלמידים שלנו משימה מקדימה לשיעור. נבקש מהם לצלם מקום אחד בסביבות ביתם, שלוש פעמים ביום - בוקר, צהריים וערב ולשלוח אלינו לפני השיעור. את התמונות נאסוף למצגת אחת. כשבכל שקופית יש שלישיות של תמונות.
נציג את המצגת עם התמונות השונות ששלחו התלמידים. נבחן יחד את ההבדלים בין התמונות השונות. נשים לב לצבעים, אור וצל, דברים שמופיעים או חסרים, זוית צילום ועוד.
נשאל - האם יש הבדל בין התמונות? ממה נובע ההבדל?
נערוך סקר קצר. נשאל שאלות ונבקש מהתלמידים להרים יד או להיעמד כשהם מזהים את עצמם בשאלות:
נשאל - מדוע לדעתכם יש לנו שלוש תפילות במשך היום?
לפני שנגלה מדוע חכמים תקנו לנו שלוש תפילות ביום, נוודא שהתלמידים מכירים את שמות התפילות והשמות שלהן. האם אתם יודעים איך אנחנו קוראים לתפילה בבוקר? (שחרית) ולתפילה בצהריים לפני השקיעה? (מנחה) ולתפילה בערב?(ערבית או מעריב).
נתלה שלושה דפים עם שם כל תפילה וציור הזמן שלה – בוקר , צהריים וערב. נשאל לשמות התפילה ולזמנים שלהן ונקרא יחד את שמות התפילות.
נמשך ונשאל: האם אתם יודעים מי תיקן-סידר שנתפלל בשלושה זמנים ביום?
נספר לתלמידים שהחכמים בגמרא כבר שאלו את השאלה הזו, ולימדו אותנו, שאת זמני שלושת התפילות למדנו מהאבות שלנו- אברהם, יצחק ויעקב, ומאוחר יותר, הזמנים האלה היו גם הזמנים של הקורבנות בבית המקדש שהיו מוקרבים כל יום בבוקר ואחרי הצהריים ונקראו תמידים (תפילת ערבית היא כנגד הזמן שהקורבנות נאכלו על אש המזבח במשך הלילה). הזמנים האלה הפכו להיות הזמנים של התפילות שלנו היום.
נתמקד יחד בסיפורים על שלושת האבות:
שלושת האבות שלנו , אברהם יצחק ויעקב, קבעו לנו זמן תפילה במשך היום.
נשאל - האם יש לכם במקרה רעיון מתי האבות שלנו התפללו? האם יש מישהו שזוכר מסיפורי התנ"ך פעמים שאברהם, יצחק ויעקב התפללו?
את הקשר עם ה' את התפילה, למדנו מהאבות שלנו. קשר שהולך עם עם ישראל לאורך כל הדורות. כל אחד מהאבות אפשר את התפילה בעוד חלק של היום, כך שכל החלקים של היום מאפשרים קשר של תפילה עם הקב"ה.
נחלק לתלמידים את דף העבודה.
משחק קצרצר עם הילדים . נאמר רמזים והתלמידים יצטרכו להבין לאיזה תפילה אנחנו מתכוונים. בכל הצגה, אפשר לעשות תנועה אחת.
"אני התפילה בפתיחת היום".
"אני התפילה בסיום היום".
"אני התפילה באמצע היום".
"אני התפילה בה מודים לה' על הנשמה שהחזיר לי".
"אני התפילה בה אני מבקש שה' ישמור עלי מחלומות לא נעימים".
בשיעור למדנו על זמני התפילות, הכרנו את זמני היום יום שלנו, וקישרנו אותם לשלוש התפילות השונות. ראינו שזמני התפילות נבעו מתוך זמני היום של שלושת האבות ולמדנו על מקור התפילות.