תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > יסודי > משנה > מסכת סוכה, פרק ב' משנה א': שינה תחת המטה בסוכה

מסכת סוכה, פרק ב' משנה א': שינה תחת המטה בסוכה

צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: משנה
כיתה: ג-ד
נושא: מסכת סוכה פרק ב משנה א

על פי המשנה, חלק מקיום מצוות סוכה הוא השינה בסוכה. על פי ההלכה השינה, כמו האכילה צריכה להיות דווקא מתחת לסכך שהוא מסמל את הנוכחות של הקב"ה מעלינו בחג הסוכות.

פתיחה 

אפשרות א': נערוך סקר בכיתה: מי מהילדים עשה משהו בסוכה השנה (או שנה שעברה), מי מהם אכל בסוכה, מי מהם ישן בסוכה לילה אחד, מי שני לילות, וכו'. את תוצאות הסקר נכתוב על הלוח בצורת דיאגרמת עמודות.

אפשרות ב': נציג תמונה של סוכה עם מיטה

נשאל את התלמידים:

  • כמה אנשים יכולים לישון בסוכה זו, והיכן ניתן לישון בה? (במיטה, על הרצפה, מתחת למיטה).

בהמשך התלמידים יעלו את האפשרות לישון תחת המיטה, ( אם לא אנחנו נעלה את האפשרות הזו). נדון עם התלמידים: האם אפשר לישון תחת המיטה בסוכה- מדוע כן ומדוע לא.

 

מפגש  ראשוני עם המקור

נחלק לתלמידים את דף העבודה בו מופיעה המשנה ונקרא את המשנה בקול יחד עם התלמידים.

הַיָּשֵׁן תַּחַת הַמִּטָּה בַּסֻּכָּה, לֹא יָצָה יְדֵי חוֹבָתוֹ.

אָמַר רַבִּי יְהוּדָה, נוֹהֲגִין הָיִינוּ, שֶׁהָיִינוּ יְשֵׁנִים תַּחַת הַמִּטָּה בִּפְנֵי הַזְּקֵנִים, וְלֹא אָמְרוּ לָנוּ דָבָר.

אָמַר רַבִּי שִׁמְעוֹן, מַעֲשֶׂה בְטָבִי עַבְדּוֹ שֶׁל רַבָּן גַּמְלִיאֵל שֶׁהָיָה יָשֵׁן תַּחַת הַמִּטָּה, וְאָמַר לָהֶן רַבָּן גַּמְלִיאֵל לַזְּקֵנִים, רְאִיתֶם טָבִי עַבְדִּי, שֶׁהוּא תַלְמִיד חָכָם וְיוֹדֵעַ שֶׁעֲבָדִים פְּטוּרִים מִן הַסֻּכָּה, לְפִיכָךְ יָשֵׁן הוּא תַּחַת הַמִּטָּה.

וּלְפִי דַרְכֵּנוּ לָמַדְנוּ, שֶׁהַיָּשֵׁן תַּחַת הַמִּטָּה, לֹא יָצָא יְדֵי חוֹבָתוֹ:

 

 לאחר קריאת המשנה התלמידים יתחלקו לחברותות ויענו על שאלות 1-7 המופיעות בדף העבודה. לאחר הלימוד העצמי נסכם עם התלמידים את השאלות. 

 

התבוננות

נבקש מאחד התלמידים לקרוא שוב את המשנה בקול.

נכתוב על הלוח:

  • בצד אחד- ר' יהודה, מותר לישון תחת המיטה בסוכה ,
  • ובצד השני- ר' שמעון ותחילת המשנה – הישן תחת המיטה בסוכה לא יצא ידי חובתו. 

נדון יחד עם התלמידים בטעמים של כל אחת מהדעות. אפשר להציע שלדעת ר' יהודה, גם תחת המיטה זה בתוך הסוכה, לעומתו סוברים ר' שמעון ותנא קמא שצריך שהסכך יהיה ישירות מעל ראשו של האדם.

נוסיף לדיון שאלות על חשיבות הסכך:

  • מה מיוחד בסכך שהוא צריך להיות מעל ראשו של האדם?
  • מה מסמל הסכך?

במידה ויש זמן: נזמין שני ילדים מתנדבים שהבינו היטב את המשנה שיהיו חכמי המשנה, ר' יהודה ור' שמעון. התלמידים יעמדו בפני הכיתה, ויצטרכו לשכנע בטענה שלהם, דרך הסיפורים במשנה ובשימוש בטעמים שהכיתה העלתה בדיון.

נחזור עם התלמידים על שאלה 5 מדף העבודה ונסביר כמי המשנה מכריעה.

 

הפנמה

נספר בקצרה על סוכות ענני הכבוד בהם ישבו בני ישראל במדבר. אפשר להרחיב ולהסביר את הקשר בין הסכך והעננים. הסכך כמו העננים מסמלים את הנוכחות של הקב"ה.

  • נבקש מהתלמידים לשוב לעבודה עצמית ולענות על שאלות 8-10. 

במידה ויש תלמידים שמעוניינים לשתף בתשובותיהם ובציורים שציירו נאפשר זאת. 

 

סגירה שהיא פתיחה

שיעורי בית לחג הסוכות:

  • כל תלמיד ימצא זמן בחג הסוכות ויסתכל  על הסכך בערב ויחשוב מה מעניין בסכך, מה נעים ומיוחד בישיבה בסוכה בחג הסוכות.
  • מהם הדברים ומי הם האנשים בחיינו שאנחנו מרגישים שהם נוכחים אתנו תמיד ומגנים עלינו כמו הסכך שמגן מפני השמש?

 

הרחבה למורה

השינה בסוכה היא מצווה המעוררת התרגשות רבה אצל הילדים, וזוהי הזדמנות מצוינת לעורר דיון סביב ההתרגשות שלעיתים המצוות מעוררות בנו.

  • במהלך הפתיחה יש להיות רגישים למנהגים שונים בעניין השינה בסוכה. למרות שההלכה נפסקה כמחייבת שינה בסוכה, היו שנהגו שלא לישון בסוכה מטעמים של צער מחום/קור או מסיבות אחרות, לדוגמא-  חסידי חב"ד ובעלז נוהגים שלא לישון בסוכה.

דגשים בלימוד המשנה:

  • על פי הפרשנים, טעמו של ר' יהודה שמתיר לישון בסוכה תחת המיטה, הוא  שסוכה היא בית קבע, והמיטה מעל הראש דומה לאהל עראי. אהל עראי לא מבטל את היותו של האדם בבית קבע. תנא קמא ור' שמעון סוברים שסוכה היא דירת ארעי, ואהל עראי (המיטה) מבטל אהל עראי (הסוכה). מפאת מורכבות הדברים – מומלץ שלא להרחיב את הדיון על כך בכיתה אלא אם כן הדברים עולים במהלך הדיון בכיתה.
  • לתלמידים וכיתות מתקדמים בלבד–מומלץ לעשות הכרות עם 'תנא קמא' שבמשנתנו, ולבאר את המושג ומשמעותו.
  • שאלה 6 מיועדת לתלמידים מתקדמים. עם זאת מומלץ בשלב החזרה להסביר שהעובדה שחכמים זקנים לא אמרו  לר' יהודה הצעיר דבר, ואפשרו לו לישון תחת המיטה, מלמדת שהם חושבים שהישן תחת המיטה בסוכה יצא ידי חובתו.
  • חשוב לחדד במהלך הדיון בכיתה את הכרעה ההלכתית כשיטת תנא קמא ור' שמעון, ולהסביר שכל קיום מצוות סוכה הוא דווקא מתחת לסכך. ייתכן ולילדים בכיתה תהיינה דוגמאות על נסר/דופן עקומה בסוכה שלהם שמקפידים לא לשבת תחתיו.

סוכות וענני הכבוד

בתלמוד הבבלי, מסכת סוכה מובאת מחלוקתם של ר' אליעזר ור' עקיבא בדבר, והשולחן ערוך פוסק כר' אליעזר שחג הסוכות הוא זכר לענני הכבוד. להרחבה בנושא ובהיבט המהותי שלו אפשר לקרוא את מאמרו של הרב הלל מרצבך. 

לתלמידים חשוב להעביר את התחושה שהישיבה בצל הסכך מזכירה במשהו שיש נוכחות אלוקית מעלינו שמורגשת במיוחד בחג הסוכות. כמין  שחזור של החוויה של ישיבה בתוך ענני כבוד.

חדש באתר

פורים קטן
שיעורים לחודש אדר

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן