היחידה תעסוק במזמור כ"ז בתהילים ובלחנים שונים שחוברו למזמור המבטאים בטחון בקב"ה. הביטחון בה' בכל מהלך החיים גם במצבים קשים הוא אבן יסוד באמונה המאפשר התמודדות במצבים קשים. היחידה בנויה בלמידה עפ"י שונות הלומדים בכיתה.
פתיחה למורה- מזמור זה הוא מזמור תפילה ובקשה של אדם הבוטח בקב"ה. המזמור נאמר אצל הספרדים כל יום לפני תפילת ערבית. האשכנזים נוהגים לאומרו מראש חודש אלול עד הושענא רבה בסוף התפילה. מנהג זה נלמד ממדרש תהילים: "ה' אורי"-ר"ה ."ישעי"- יום הכיפורים. "יצפינני בסוכו"- חג סוכות.
מטרות:
מטרת שפה:
מטרת תוכן:
מטרה ערכית: חיזוק הביטחון בה' ע"י אימון ועבודה עצמית.
נזכיר את השיעור הקודם, את העיסוק בפחד ואת הסיום במפגש עם פרק כז בתהילים.
ניתן לערוך משימה מקדימה ללימוד המשותף של המזמור.
נחלק לכל התלמידים דף של המזמור מחולק כפי שיוקרן לאחר מכן על הלוח. נבקש מכל תלמיד לצבוע את ביטויי הפחד בצבע שלדעתו מסמל פחד ואת ביטויי הבטחון בצבע שלדעתו מסמל בטחון.
קריאת המזמור תחולק לשלושה חלקים על פי השלבים השונים במזמור:
חלק א:
נקרא את המזמור כשהוא מוקרן על הלוח (חלק ראשון בלבד א'- ג').
יש כאן אפשרות לחזרה על המושג דימוי, הבלטה ע"י השוואה לדבר אחר שהוא מוחשי וידוע יותר: "מרעים לאכול את בשרי"-אנשים רעים כמו חיות רעות המעוניינות לטרוף אדם ולאכול את בשרו, במלחמה.
דוד פותח את המזמור במילים "ה' אורי וישעי ממי אירא" - ה' הוא עבורו כמו אור, כמו פנס, שמוליכו בחושך. בהמשך הפסוק מתאר דוד את ה' כמעוז: "ה' מעוז חיי"- מעוז הוא מבצר או מקום גבוה שבו אפשר להסתתר. האמונה בה' הוא בבחינת מבצר שמגן על האדם.
החלק הראשון במזמור פותח במילים "ממי אירא" ומסיים במילים "אני בוטח".
חלק ב:
המשך קריאה ע"י המורה ( פסוקים ד'-ו').
מליאה: הנושא בפסוקים אלה הוא- הבקשה היחידה של דוד.
תלמידים חזקים:
תלמידים מתקשים:
התלמידים יכתבו במחברת את הפעלים השונים אל מול שמות בית המקדש שהפעלים מתייחסים אליהם.
חלק ג:
קריאה ע"י המורה (ז'- י"ד). פירוט הבקשה.
נבקש מן התלמידים למצוא את ביטויי השלילה בתוך המזמור-
דוד המלך פונה לעצמו וגם אלינו ומגדיר שיש להכיר בכך שיש מצבים של פחד ויש מצבים של תחושת נטישה. כולם עזבו אותי אפילו הורים שאמורים להגן על תינוקם.
שוב ניתן לשים לב לכך שיש חזרה על המושג דימוי-"..כי אבי ואימי נטשוני"-דוד ממשיל עצמו לתינוק שהוריו מתו או הפקירו אותו והוא זקוק לעזרה.
מרעים-פרוש -אנשים שעושים לי רע.(הזכירו את אופן מציאת השורש במילה וסמנו עם התלמידים את האותיות ר,ע בתוך המילה מרעים-מי יכול למצוא עוד מילים משורש זה? רוע, רעים, הרעו, וירעו...).
סיכום הקריאה:
נקרא את המזמור שנית (על-ידי תלמיד שקורא היטב או קבוצות שקוראות בקול פסוק או שניים).
למורה- סיכום הדגשי צבעים להבחנה חזותית:
מורה שבחר במשימת ההקדמה לפני הקריאה המשותפת יכול להורות לתלמידים לצבוע את המזמור בהתאם למה שלמדו בכיתה. להוסיף לסימון הצבעוני של הביטחון והפחד סימון בצבעים של שמות בית המקדש, דימויים, מילות שלילה, פעלים ובקשות.
אפשרות א:
נבקש מהתלמידים לספר סיפור שהם שמעו או שקרא להם, שבו ה' הציל אדם, או שאדם הרגיש שה' עוזר לו.
אפשרות ב: