תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > יסודי > חינוך לשוני > לדוד ה'- חלק ג

לדוד ה'- חלק ג

צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: חינוך לשוני
כיתה: ג-ד
נושא: לדוד ה' אורי וישעי

היחידה תעסוק במזמור כ"ז בתהילים ובלחנים שונים שחוברו למזמור המבטאים בטחון בקב"ה. הביטחון בה' בכל מהלך החיים גם במצבים קשים הוא אבן יסוד באמונה המאפשר התמודדות במצבים קשים. היחידה בנויה בלמידה עפ"י שונות הלומדים בכיתה.

פתיחה למורה- מזמור זה הוא מזמור תפילה ובקשה של אדם הבוטח בקב"ה. המזמור נאמר אצל הספרדים כל יום לפני תפילת ערבית. האשכנזים נוהגים לאומרו מראש חודש אלול עד הושענא רבה בסוף התפילה. מנהג זה נלמד ממדרש תהילים: "ה' אורי"-ר"ה ."ישעי"- יום הכיפורים. "יצפינני בסוכו"- חג סוכות.

מטרות:

מטרת שפה:  

  • שימוש במילון ,אוצר מילים (שיעור מטרים)
  • הכרת דימויים והבחנה בקשרי משמעות בין מילים נרדפות (המחשת המידע תעשה ע"י ארגון הטקסט) (שיעור ראשון ושני)
  • הענקת חוויה אסטטית  מוזיקלית בעקבות  הבנת המזמור (שיעור שלישי)

מטרת תוכן:  

  • לימוד משמעות המזמור המופיע בתפילה:
  • האמונה בנוכחות ה' בכל מקום ובכל מצב יוצרת בטחון לאדם ומהווה משענת איתנה.

מטרה ערכית:  חיזוק הביטחון בה' ע"י אימון ועבודה עצמית.

 

פתיחה והזמנה ללימוד

השמעת הלחנים. בחלק זה כדאי כבר לשבת לפי קבוצות (נגינה-אם המורה מנגן, או השמעה מאוסף מוקלט).

 

מפגש ראשוני עם הטקסט

משימה קבוצתית:

בעת ההאזנה, לכל לחן יינתן מספר סידורי. על השולחנות יהיו כרטיסים ועליהם תיאורים שונים ללחנים.

  • התאימו את הלחן לתיאורו.
  1. "אם תחנה עלי מחנה.."- מהיר וקצבי.
  2. "אחת שאלתי"-  פרחי טורנטו אחת שאלתי- מהיר.
  3. "אחת שאלתי"-   פרחי מיאמי- איטי, משתפך.
  4. "שמע ה' קולי אקרא"-  פרחי השומרון- לירי-משתפך, איטי.
  5. "קווה אל ה'"- לחן קצבי  2 חלקים הראשון הססני והשני  קצבי ומעודד.

 

התבוננות

עבודה בקבוצות:

  • כל קבוצה מתבקשת  לבחור שיר אחד ממה ששמענו לזמזם או לשיר אותו בלחש ולהחליט באיזו מידה הלחן מתאים לתוכן של המזמור.
  • הביעו את עמדתכם בכתב, אח"כ נציג מהקבוצה יצטרך לדווח במליאה.

למורה: הרחבה על הלחנים:

  1. בשיר "אם תחנה עלי מחנה" השיר הוא קצבי אפשר לדמיין שיש כביכול גייסות שמתקדמות בקצב והאדם מחזק את עצמו בחזרות מרובות: "לא ירא לבי ..לא ירא לבי ...לא ירא לבי" אח"כ "אם תקום עלי מלחמה אוהו.. מלחמה..." כביכול שומעים קולות של מלחמה  ואז יש הדגשה מיוחדת על תשובת האדם "בזאת אני בוטח ..בזאת אני בוטח...בזאת אני בוטח" הלחן מבטא איזו תחושה החלטית שברור לאדם שה' אתו ועל כן הוא מתחזק ואומר שאינו ירא אלא בוטח בה'.
  2. בשיר "אחת שאלתי" של פרחי טורונטו –לחן ותיק מלפני כ-40 שנה הלחן הוא קצבי ושמח לאורך כל השיר וכביכול נראה שאינו מתאים לרצינות המילים, אולם אם נחשוב מעט נוכל לומר שהאדם בטוח בבקשתו הטובה לשבת בבית ה' כל חייו. הוא משתמש בלחן קצבי ושמח לאורך השיר כולו לבטא את שמחתו של האדם הבוטח בה' וזוכה לקרבת אלוקים.
  3. לחן נוסף של "אחת שאלתי"/ פרחי מיאמי (זה דבר טוב לעשות השוואה בין 2 לחנים לאותן מילים )הלחן הוא איטי ומשתפך ושומעים בו ממש את התפילה והערגה לה'. המילה אחת מודגשת בדיבור רצ'יטטיב.
  4. בשיר "שמע ה' קולי אקרא" זהו לחן מהשנים האחרונות מרבים לשיר אותו בסעודה שלישית באולפנות וישיבות תיכוניות. השיר מבוצע  ע"י מקהלת פרחי השומרון  ויש בו מספר חלקים כאשר הלחן ממש מתאר את המילים. יש תחושה של תפילה במילים "שמע ה'" אח"כ משתנה הנעימה "לך אמר לבי" וזה נשמע ממש כמו דיבור ושיח .בחלק השלישי "אל תסתר פניך ממני"  ממש שומעים בקשה ותחינה רק אל תעזוב אותי אח"כ האדם כביכול מתעודד מעט "עזרתי היית אל תטשני ואל תעזבני ..."השיר מסתיים בנעימה מעט יותר מעודדת.
  5. השיר: "קווה אל ה'" לחן של פרחי לונדון. לחן  ישן (30-40 שנה) מעודד מאד  יש בו חזרות מרובות על המילה "קווה" .שומעים  כמה קולות שחוברים לתקווה גדולה. יש בשיר קצב  והתחזקות של המנגינה לקראת איזה משהו גדול- תקוה שמתגברת עם הביטחון בה'. סיכום לשיעור המוסיקלי : שיעור זה מהווה סיכום לשיעור העיוני. בשיעור זה נחשפנו למספר פסוקים מתוך מזמור כ"ז בתהילים דרך חווית המוסיקה. אלו תחושות עולות בכם בסופו של השיעור בנוגע למסר של המזמור? אלו מילים במזמור הייתם מסמנים כמרכזיות ומכוונות לתחושת הערגה לה' ?

 

סגירה שהיא פתיחה

אם אתם מכירים לחנים נוספים המביעים את המסר של המזמור הביאו אותם לכתה ולמדו את הכיתה. במידה ויש כמה לחנים כדאי לעשות הצבעה בכיתה על השיר הכי אהוב, וזה יהיה המנון הכיתה לשבועות הקרובים.

חדש באתר

משנכנס אדר
שיעורים לחודש אדר

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן