תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > יסודי > חינוך לשוני > העלה האחרון

העלה האחרון

רינת שיק
הדפסה
מקצוע: ספרות
כיתה: ז-ח
נושא: העלה האחרון, או הנרי

שיעור על סיפורו של או הנרי- העלה האחרון. התייחסות למחבר ולקישור בין הסיפור לחיי התלמידים.

פתיחה 

כל תלמידה מקבלת עלה מהמורה וכותבת אודותיו כתיבה חופשית ואישית.

 

לימוד הסיפור

נקרא את הסיפור בקריאה קולית ע"י המורה.

נחלק את הכיתה לקב' הטרוגניות, בכל קבוצה ארבע בנות. כל קבוצה מקבלת דף ובו הנחיות לחלוקת תפקידים משנית בקב', כאשר כל אחת מבנות הקבוצה מקבלת תפקיד שונה מחברתה:

  1. "מי אתה או הנרי" אודות הסופר - עלייך לספר בקצרה לחברי הקב' שלך פרטים ביוגרפיים חשובים לגבי או הנרי. אספי את המידע הנחוץ לך מאתרים מתאימים ברשת, ספרנית בית הספר ועוד. חשבי על דרך מקורית להצגת המידע שאספת, דרך שתסייע לחברותייך לזכור את הביוגרפיה של הנרי.
  2. איפיון דמויות – עלייך להציג לחברי הקב' שלך קווים לדמותן של שלושת הדמויות המרכזיות בסיפור : סו, ג'ונסי ומר ברמן. תוכלי להציג את הפרטים בכל אופן שתחפצי בו (הצגה, שיר, ציור , מצגת ועוד). ספרי לקב' איזו דמות היית רוצה לשחק בהצגה על הסיפור ולמה. 
  3. "לקח טוב" – קראי שוב את הסיפור וחפשי בו משמעויות עמוקות לחייך. מהו המסר העיקרי? אילו ערכים בינאישיים ואישיים "מחביא" הסופר בין השורות? לאיזה ערך את מתחברת במיוחד ומדוע?
  4. "מה הקשר בין עליו של הקיסוס להחלמתך?"- סכמי מידע לגבי הקיסוס והציגי אותו לקב'. העזרי ברשת האינטרנט, במורים למדעים, במדריכי טיולים ועוד. באיזה סוג צמח מדובר? מהי עונת פריחתו? מה מאפיין את עליו ועוד. מדוע לדעתך בחר המחבר דוקא בצמח זה שישמש "בתפקיד ראשי" בסיפור "העלה האחרון". האם יש בעיניך קשר בין לבלוב של הטבע לבין תחושות חולי/ החלמה? מדוע? האם חווית קשר דומה?

 

התבוננות

לאחר שכל חברות הקבוצה יקראו את המשימה כל אחת תבחר תחום שבו היתה רוצה להתמקד ותלך לקב' לימוד גדולה יותר שעוסקת בתחום הבחירה שלה.

בחלק האחרון של הלמידה, נחזור לקב' האם וכל תלמידה תציג את התוצר שלה לחברות הקבוצה.

הקב' תהיה אחראית לתיעוד הלמידה ותבחר תחום אחד אותו תציג בכל דרך שהיא לכיתה כמליאה.

 

סיכום השיעור

בסוף התהליך כל תלמידה תערוך רפלקציה על המהלך כולו בכתיבה אישית. בכתיבתה תתייחס התלמידה למיומנויות שרכשה במהלך הלמידה, לחלקים שהיו מהנים יותר/ פחות, לקשיים ול"מתנות קטנות" שקיבלה מהלמידה בעקבות הסיפור.

 

דגשים

  • הכיתה תהיה מסודרת בתחילת השיעור בצורת "ח" על מנת לאפשר קריאה בחבורה ויכולת תנועה במרחב של המורה. בחלק האישי נמשיך לשבת באופן זה בכדי לאפשר כתיבה אישית תוך מתן אפשרות ללכת למקום שקט ואינטימי המאפשר ריכוז בכתיבה אודות העלה ביד התלמידה.
  • לקראת החלוקה לקב' נזיז שולחנות וכסאות בהתאם וכאשר כל קב' תתפרק ותיבנה מחדש בג'יגסו, הבנות יזוזו בהתאם בין הקב' ויחזרו לקב' באם בסוף.
  • הצגות התוצרים - במבנה פרונטלי והרפלקציה תעשה בבית ותוצג ע"פ בחירה שוב ב"ח".

חדש באתר

פורים קטן
שיעורים לחודש אדר

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן