מערך שיעור לקראת קבלת סידור והכנה לקראת התפילה- לימוד השיר בת הדייג. המערך מורכב משיעור אחד מרכזי, עם הצעה לשיעור מקדים ושיעור מסכם.
מכיוון שרוב הילדים עדיין לא קוראים קריאה שוטפת השיעור הראשון יוקדש ללימוד השיר בעל פה והבנה שלו.
פתיחה למורה- השיעור נבנה בעקבות אמירה של אחת הילדות: " שמתי לב שהשיר הוא סיפור בהמשכים וכל פעם הילדה מתפללת באמצע". התפעלתי מאוד מההערה כי הבנתי שנפתח לנו פתח ללימוד מעמיק.שאלתי את הילדים מתי היא מתפללת בכל פעם? הילדים חשבו והשיבו בפעם הראשונה לפני שאביה יוצא "השיק הדייג" בפעם השניה כשהוא נעלם אל האופק ובפעם השלישית כשהוא חוזר.
נשיר את השיר.
נשאל את התלמידים:
מכאן המורה יעבור לשאלת התבוננות והבנה מעמיקה בחלק של מפגש עם הטקסט (חלק ראשון ושני של השיר):
נעבור לעיון בחלק השלישי של השיר. נזמין את הילדים לשיר איתנו את הבית השלישי. נסב את תשומת ליבם להקשיב היטב למילים כי עוד מעט נבקש מהם לצייר אותו. לאחר ששרים את הבית פעם אחת המורה מחלקת דפים וכל ילד מצייר את הבית כראות עיניו. (ברקע מתנגן דיסק עם הבית השלישי)
למורה- כאן לא ברור גם לי,האם האב הגיע לחוף או שהוא רק מתקרב, האם הבת שלו רואה אותו יודעת שהוא חזר, אולי רק משערת?
הערה מתודית- לחלק זה כמה מטרות: 1. היא לקשר את הילדים לעולם הדמיון שלהם. 2. לראות שמה שהם רואים יכול להראות למשהו אחרת. 3. לתת להם להתעמת מול הפרשנות וההבנות של חבריהם ומול העובדה שאין בהירות בשיר אם אביה הגיע ממש אל החוף כל אחד צריך לסגור את התמונה מסימוכין בשיר או מרצף הגיוני שהוא בונה (או ששמע מחבריו), וגם להישאר עם ההשערה שלו כי לא ברור מה באמת קורה. 4. לראות כי לא משנה איזו פרשנות יש לי לשיר מכל מצב אפשר ללמוד משהו לתפילה שלי או שלנו.
כאשר הילד יסיים את תשובתו, המורה תשאל אם יש ילד או ילדה שרוצים לשאול את הילד שהציג את עמדתו שאלה. (סביר להניח שחלק מהילדים יחלקו זה על זה).
המורה מסכמת את דבריהם של הילדים שנאמרו עד כה. ומודה לכל אחד שלמד ולימד אותנו.
המשגת ההפנמה:
הכיתה עוברת לשטיח הילדים מביאים למעגלים את התמונה שלהם (שציירו בשיעור הקודם).
כל ילד שמדבר מרים את התמונה ומשתף את הקבוצה.
המורה מבקשת לדבר בסבב שכל ילד יגיד מה הדבר הכי משמעותי שהוא למד מהילדה על תפילה.( מי שלא מעוניין מעביר את התור לבא אחריו).
בסוף הסבב המורה שואלת אם יש משהו במעגל שלא שיתף ורוצה לשתף..
המורה עושה איסוף של הקולות שנשמעו, ומשתפת במה שהתחדש לה.
המורה לוקחת חפץ אפשר סירה מנייר וכל ילד משתף איזה חלק הוא אהב או לא אהב בשיר ולמה. במהלך הסבב המורה משקפת ומודה לכל ילד על מה שנתן ללימוד.
לסיכום ניתן לשיר שוב את השיר יחד.