בשיעור ננסה להבין מה מיוחד בבכורה, ומדוע יעקב כל-כך רצה אותה.
נכתוב על הלוח את המילה 'בכור', ונשאל את התלמידים:
בכור = הילד שנולד ראשון במשפחה.
נבקש מכל הבכורים בכיתה להרים את היד. נספור יחד עם כל התלמידים, כמה בכורים ובכורות יש בכיתה.
נספר לתלמידים שבפרשת השבוע שלנו יש סיפור על 'בכורה'.
נספר לתלמידים או נקריא להם את הפסוקים הראשונים של פרשת תולדות בבראשית, פרק כ"ה, פסוקים י"ט-ל"א. ניתן להתשמש בתקציר הבא על מנת לספר בכיתה:
יצחק ורבקה התחתנו, ובמשך הרבה מאוד שנים לא היו להם ילדים. הם התפללו לה' שיתן להם ילדים, וה' נענה לתפילתם. רבקה היתה בהריון, אך היא הרגישה הרבה התרוצצות בבטן, והיה לה קשה, אז היא הלכה לשאול את ה' מה זה? ה' ענה לה שיש לה תאומים- שני בנים, והם חזקים ושונים. וכך היה- לאחר כמה זמן נולדו התאומים. הראשון- היה אדמוני ומלא שיער, והם קראו לו עשיו, והשני- יצא כשהוא אוחז בעקב של הראשון, ולכן הם קראו לו יעקב. עשיו היה איש ציד איש שדה, ויעקב היה איש תם יושב אוהלים. יום אחד, עשיו חזר מהשדה, עייף ומאוד רעב, וראה שיעקב מבשל תבשיל עדשים חם וטעים. עשיו מאוד רצה לאכול, והוא ביקש ממנו את התבשיל. יעקב ענה לו שאם הוא רוצה את התבשיל, הוא מבקש בתמורה להיות הבכור, במקומו. עשיו אמר לו שיקח את הבכורה, וכך קנה יעקב את הבכורה מאחיו הבכור- עשיו. לעשיו לא היה חשוב להיות הבכור, והוא לא הבין למה הוא צריך את הבכורה.
נחלק לתלמידים את דף המקורות, ונבקש מאחד הילדים להקריא את הפסוקים שקשורים למכירת הבכורה. מכל הכיתה נבקש להקשיב לקריאתו, ולהרים ידיים בכל פעם שמוזכרת מילה שקשורה למילה 'בכור'.
לאחר הקריאה נבקש מהתלמידים להקיף בעיגול את כל המילים שקשורות לבכורה, נשאל:
נשאל את התלמידים:
יעקב- "מיכרה לי כיום את בכורתך", עשו- "ולמה לי זה בכורה? ... ויבז עשיו את הבכורה".
נזמין שני ילדים, שיציגו דו שיח בין יעקב לעשיו כשיעקב שב מהציד. אחד מהילדים מייצג את יעקב ואחד מייצג את עשיו. הילדים יעמדו מול הכיתה, ובדו שיח ינסו להסביר את עמדתם של יעקב ועשיו (-יעקב- למה הוא כ"כ רוצה את הבכורה, ועשיו- למה אין לו בעיה לוותר על הבכורה).
מומלץ להציע להם את התחלת השיחה, והם ימשיכו לבד:
"שלום לך יעקב!"
"שלום לך עשיו, איפה היית?"
" כל היום רצתי אחרי חיות, אני כל כך רעב!!! אתה מסכים לתת לי הנזיד שבישלת?"
וכו' וכו'.
אם יש זמן- אפשר לתת לעוד זוג להציג.
דיון על עניין הבכורות, שמתבסס על שיתוף מצד הילדים:
נשאל את הבכורים שבכיתה:
לאחר מכן נפנה לתלמידים שאינם בכורים ונשאל אותם:
נסכם בזה, שהבכורה זה עניין גדול. (גם בסיכום חשוב להציג את הצדדים השונים של הבכורה ולא רק את היתרונות שלה- אין אחים גדולים, יש תפקידים שהם רק של הבכור, אין נסיון מהעבר ועוד). נספר לתלמידים שגם לפי ההלכה יש תחומים שלבכור יש בהם מעמד מיוחד.
יעקב הבין שהבכורה היא דבר משמעותי, ולכן רצה להיות בכור. לעומתו- עשיו, בז לבכורה ולא הבין בשביל מה הוא צריך אותה.