תענית אסתר מזמנת אותנו להתבוננות במצב של העם לפני הנס הגדול שהתרחש בחג הפורים. מצב בו העם היה מפורד. זמן התענית קורא לנו להתאחד וכח זה יעמוד לנו להתמודד עם הגזרות הקשות.
בשיעור אנחנו הולכים לעסוק בזמן שלפני חג הפורים, תענית אסתר. נשאל את התלמידים:
על מנת להבין את הסיבה בשלה נקבעה התענית, נעבור בחברותות או קבוצות קטנות, בין תחנות שונות בכיתה. בכל תחנה תפגשו פסוקים מתוך המגילה שמתארים ומתייחסים למצב העם היהודי בתקופת המגילה.
הערה למורה - סדר התחנות חשוב. כדאי ליצור כמה דפים בכל תחנה על מנת לאפשר לתלמידים לעבור בתחנות על פי הסדר.
כתבו מזיכרונכם - מה היה המצב של העם היהודי בזמן מרדכי ואסתר?
קראו את הפסוקים הבאים וענו על השאלות המצורפות:
בהמשך המגילה מתואר לנו כי אחשוורוש המלך מגרש את אשתו ושתי מלהיות מלכה ומחפש מלכה אחרת. כשהוא מוצא את אסתר, אסתר מסרבת לספר על עמה ומולדתה כפי שהפסוק שלפנינו מציין.
קראו את הפסוקים וענו על השאלות והמשימות לאחריו.
בהמשך המגילה, מתואר כי המן מתמנה להיות השר הבכיר של המלך, ומבקש מכל מי שהוא עובר לידו, לכרוע ולהשתחוות לו. מרדכי מסרב, ולכן המן מגיע אל אחשורוש ומנסה לשכנע אותו כפי שכתוב בפסוק להרוג את כל היהודים.
אחשורוש נענה לבקשתו של המן ומסכים להרוג את כל היהודים. מרדכי ששומע זאת מנסה לשכנע את אסתר ללכת לאחשוורוש ולשכנע אותו לסגת מהחלטתו. אסתר, שיודעת שאסור לפנות אל המלך אלא צריך לחכות שהוא יפנה אליך, חוששת מאוד שהוא יהרוג אותה, ומבקשת ממרדכי לכנס את כל העם, לצום שלושה ימים עליה, ובסופם היא תיגש אל המלך.
אסתר עורכת שני משתאות שהיא מזמינה אליהם את אחשוורוש והמן, וגורמת לאחשוורוש להבין כמה המן רשע. אחשוורוש הורג את המן, תולה אותו על העץ, אבל אסתר חוזרת ונעמדת לפני אחשורוש ומבקשת ממנו את הדברים שמופיעים בפסוק שלפנינו:
נאסוף את התלמידים, ונזמין לשתף באגרת שכתבו.
נחזור לשאלה איתה נפתחו התחנות:
נקרא יחד עם התלמידים את דברי המשנה ברורה על תענית אסתר:
נשאל:
בי"ג באדר היה תכנון להרוג את העם החלש והמפורד שהיינו, אך מאחר והתקהלנו, התכנסנו, התאחדנו מחדש, ניצחנו. על פניו כלום לא השתנה. עדיין היינו עם קטן מאד בתוך אימפריה עצומה. אבל האחדות שנוצרה היא זו שאפשרה את הניצחון.
יום לפני השמחה הגדולה של פורים, אנחנו צמים. נזכרים שהשמחה הגדולה יכולה לקרות רק כאשר אנחנו מתאחדים.
נשאל:
נזמין את הקבוצות השונות/ החברותות להכין שלט הקורא לאחדות ברובד שהוא מזהה לנכון כיום (איחוד בין דתיים לחילונים/ ילדים ומבוגרים/ אנשים מסוכסכים וכו'). נמקד את התלמידים בדרך הכנת השלט:
1. בחרו נושא שבעיניכם חשוב לקרוא בו לאחדות.
2. חישבו על סיסמא קצרה המבטאת את המסר אותו אתם רוצים לומר.
3. הכינו שלט ברור ומושך את העין.
נתלה את השלטים ברחבי בית הספר.