קול השופר הוא קול פשוט שבא להעיר אותנו, לגרום לנו לחשוב על מעשינו, להרגיש, להתכוון, לרצות להשתפר.
את השיעור נפתח בשאלה לתלמידים, מה המצווה מהתורה שמיוחדת לראש השנה?
בתורה יש מצווה אחת שמיוחדת לראש השנה. מצוות תקיעת שופר:
נספר לתלמידים על דני שבכל שנה מגיע עם אבא שלו לבית הכנסת בראש השנה. דני מביא איתו כדורסל וקלפים ומשחק עם החברים בחוץ. תוך כדי משחק בחוץ הוא גם שומע את תקיעות השופר.
נשאל את התלמידים:
לפני שנחלק את המקור מקיצור שולחן ערוך לתלמידים, נקרא את המשפט הראשון - כתב הרמב"ם: אף על פי שתקיעת שופר בראש השנה גזרת הכתוב היא, רמז יש בו - ונסביר:
תקיעת שופר היא "גזרת הכתוב"- כלומר זה מה שצריך לעשות ואנחנו לא יודעים למה. התורה לא נותנת סיבה. זה אולי אפילו נראה מוזר. אבל יש בה רמז- אנחנו יכולים לחשוב על כל מיני סיבות למה צריך לתקוע בשופר. נשאל את התלמידים: יש לכם רעיונות למה תוקעים בשופר? – את התשובות נרשום על הלוח
לאחר שאספנו את תשובות התלמידים, נלמד איתם יחד את דברי הרמב"ם, ואת הסיבות שהוא נותן לתקיעת השופר.
את הלימוד נפתח בקריאה משותפת נעבור לחברותות ונשוב למליאה.
הערה- יש כיתות שכדאי להוסיף בהן הסברי מילים "הקיצו- קומו, הבלי הסמן- שטויות, שוגים- שקועים, הבל וריק- דברים חסרי משמעות, מעלליכם- מעשיכם" וכדו', לפי יכולת הכיתה.
נחלק לתלמידים את דף המשימה לעבודה בחברותות. נבקש מהם לעבוד על חלקו הראשון (עד השלמת המשפטים).
יש אנשים שחושבים שמספיק רק לשמוע את הקול של השופר אבל זה לא נכון (נסביר שמי שרק שמע קיים את המצווה אבל עדיין פספס כאן משהו חשוב), הקול של השופר אמור להעיר אותנו, לגרום לנו להשתנות, לחשוב על המעשים שלנו, לרצות להיות יותר טובים, להרגיש משהו בתוכנו. שמו של השופר נגזר מהמילה לשפר, השופר קורא לנו לשפר את עצמנו ואת מעשינו.
לאחר סיום הלימוד ודפי המשימה, נספר לתלמידים את הסיפור הבא:
העיירה ובתי העץ-
פעם היתה עירה אחת בארץ רחוקה מה שהיה מיוחד בעיירה הזאת היה שכמעט הכל בעיירה נבנה מעץ - הבתים, החנויות ואפילו חלק מהמדרכות. מכיוון שהכל היה עשוי מעץ היתה סכנה אחת והיא מה יקרה במקרה ותפרוץ שריפה בעיר. ישבו אנשי העיר וחשבו מה לעשות והחליטו לשלוח נציג מטעמם לעיר אחרת שדומה מאוד לעיר שלהם כדי שיראה מה עושים בעיר השניה במקרה שחלילה פורצת שריפה.הנציג הגיע לעיר וישב שם מספר חודשים. יום אחד פרצה שריפה- אזעקה נשמעה בכל רחבי העיר ותוך פחות משעה נעצרה השריפה והחיים חזרו למסלולם.
הנציג חזר לעירו , הוא הרגיע את אנשי העיר שאל להם לדאוג שהרי מעכשיו הוא יודע מה עליהם לעשות ולקח על עצמו לעשות את כל ההכנות הנדרשות. עברו מספר שנים ובעירה שלנו פרצה שריפה- הנציג המיומן שידע מה עליו לעשות הפעיל את מערכת האזעקה המשוכללת --אך כעבור שעתיים כל העירה כולה עלתה באש.
לאחר הסיפור נשאל את התלמידים -
אנשי העיר חשבו שמספיקה אזעקה בשביל לכבות שריפה. הנציג של העיר לא הבין שהאזעקה היתה הדרך לקרוא למכבי האש וכוחות ההצלה שיבואו לכבות את השריפה.
נשאל את התלמידים: איך הסיפור הזה קשור לדעתכם למה שלמדנו על תקיעת שופר?
האזעקה נועדה להעיר אותנו לפעול. כך לא מספיק לשמוע את הקול של השופר צריך לעשות עם זה משהו.
נבקש מהתלמידים להשלים את החלק בדף שעוד לא עשו- להשלים את המשפטים המופיעים בבועות.
לסיום השיעור נקרא את הקטע "כמעט תאונת דרכים":
סיבות נוספות לתקיעת שופר:
יש סיבות נוספות לתקיעת שופר (אפשר למצוא סיבות נוספות ב "ספר התודעה"):
יצירה: אחרי שנלמד את הסיבות השונות נבקש מהתלמידים לצייר את הסיבות השונות על דף וליד כל ציור לכתוב משפט מסכם קצר. בכיתות מתקדמות אפשר לבקש מכל זוג תלמידים לקרוא את אחת הסיבות לבד, לצייר אותה ולהסביר אותה לאחר מכן דרך הציור שלהם לשאר הכיתה.
מעיקר הדין אדם יצא ידי חובת מצוות תקיעת שופר גם ההגעה לבית הכנסת לשמיעת התקיעה, ויש לומר את זה בשיעור. עם זאת, בשיעור זה אנו רוצים להדגיש את חשיבותה של כוונת הלב והרצון להשתפר בעקבות שמיעת קול השופר.