תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > יסודי > הלכה > מלאכה ביום טוב

מלאכה ביום טוב

צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: הלכה
כיתה: ה-ו
נושא: קיצור מקור חיים סימן צב

הלכות עשויות להיראות במבט ראשון כאוסף פרטים והגבלות, אך כשמתבוננים בטעמן מגלים שמאחורי הפרטים קיימת מגמה לעצב את חיינו באופן נכון יותר וחיובי יותר. בשיעור זה נפגוש עיקרון זה דרך הלכות מלאכה ביום טוב, ולאור זאת נבקש לזהותו במרחבי חיים נוספים.

הערות מקדימות למורה

  • במערך השיעור נתמקד בעקרונות ובמקרים המצויים, ולא בכל הדוגמאות המעשיות המובאות בהלכה, שחלקן כלל לא מצוי כיום. בפועל נעסוק בסעיפים א-ג, ו, י, יג-טו. ניתן להוסיף כהשלמה הלכתית גם את לימוד סעיפים טז-יז, לשיקול דעת המורה.
  • בקיצור מקור חיים נפלו שתי טעויות דפוס בעלות משמעות: בסימן צב סוף סעיף ב יש למחוק את המילה 'לא', ובתחילת סעיף ו' יש למחוק את המילה 'היתר' (התיקונים הם על פי מקור חיים המלא, וכן מבואר גם מהקשר הדברים וממקורם ההלכתי). מומלץ לומר לתלמידים לתקן בספריהם.
  • כהכנה לשיעור, ולתמונה רחבה של עקרונות ההלכה ודוגמאות, אנו מציעים למורה להיעזר ב'פניני הלכה' כרך מועדים, פרק ג'.

 

פתיחה

נפתח את השיעור בהזמנת התלמידים לדמיין שהם אחראים על ארגון טיול לכינרת (או לכל מקום אחר שעולה בדעת המורה). נבקש מכל תלמיד שיכתוב לעצמו מטרה אחת הקשורה לטיול שאותה הוא היה מציב לעצמו כאחראי. לדוגמא: שתהיה אוירה נעימה בין המשתתפים, שבסוף הטיול כולם יהיו בריאים ושלמים, שכולם יהנו בטיול, וכו'.

נודיע לתלמידים שנחזור לכך בהמשך השיעור, ובינתיים נפנה להלכה.

 

לימוד

בשלב זה נלמד את עקרונות הלכות מלאכת יום טוב וטעמיהן דרך דף עבודה קצר. דף העבודה נועד להבליט את העובדה שמגמתם של רוב פרטי ההלכות היא לאפשר לנו לקיים את מצוות שמחת יום טוב. בהקשר לכך נעמוד על שלשה עקרונות: הראשון הוא היתר מלאכת אוכל נפש. להיתר זה נלווים שני סייגים -מלאכות שהדרך לעשותן בכמות גדולה, ומלאכות שהיה אפשר לעשותן מערב יום טוב.

  • לפני מילוי הדף, נסביר לתלמידים את משמעות המושג 'מכשירי אוכל נפש' המופיע בסעיף ב:

'מלאכות אוכל נפש' הן מלאכות שעוסקות בהתקנת המאכל עצמו לאכילה, כמו בישול, ומלאכות שהן 'מכשירי אוכל נפש' הן מלאכות שאינן עוסקות במאכל עצמו אלא בהכנות להתקנתו, כגון בניית תנור.

  • לאחר מילוי הדף על ידי התלמידים נעבור עליו יחד, ותוך כדי כך נדגיש את המבנה שלו: מהכלל המרכזי אל העקרונות המסתעפים ממנו, ומהעקרונות אל הדוגמאות המעשיות.

הערה: הכלל השלישי בדף הוא שאסור לעשות מלאכה שהיה אפשר לעשותה מערב יום טוב, אך ניתן לעשותה בשינוי. כדוגמא למלאכה שהיה אפשר לעשותה מערב יו"ט זה מובאת מלאכת הולדת אש, אך יש להדגיש לתלמידים שבמקרה של הולדת אש – הדבר אסור גם בשינוי (אין צורך להיכנס לטעם הדבר. אחד הטעמים הוא שאנו חוששים לדעה שאיסור הולדת אש הוא איסור עצמאי ולא מטעם שהיה אפשר לעשותו מערב יום טוב).

 

הפנמה

למדנו שכאשר פוגשים פרטים רבים - מטרתנו היא לגלות את התכלית המסתתרת בתוכם. באופן כזה לא מדובר באוסף גדול של פרטים אלא בדבר אחד.

כעת נחזור למטרות שכתבו התלמידים בתחילת השיעור אודות הטיול, ונבקש מכל תלמיד שיכתוב לעצמו שלשה כללים אותם יאמר למשתתפי הטיול, שנועדו לממש את המטרה הזו.

 

סיכום השיעור

לסיום, נציב מטרה כיתתית המתייחסת לחיי היומיום (כמו אוירה טובה) ונחשוב יחד על כללים שיוכלו להביא אליה. 

 

 

חדש באתר

מסעות למידה
יוצאים לדרך עם מסע למידה למורי מקצועות הקודש ומסע למורי מקצועות רבי המלל.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן