תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > יסודי > משנה > מגילה, פרק ב' משנה ה':מצוות שקיומן ביום - חלק ב

מגילה, פרק ב' משנה ה':מצוות שקיומן ביום - חלק ב

צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: משנה
כיתה: ג-ד
נושא: מסכת מגילה פרק ב' משנה ה'

בשיעור נלמד את המשנה המתייחסת למצוות שיש לקיימן ביום. ננסה להבין מה המשמעות של זמני היום והלילה ולמה יש לקיים מצוות אלה דווקא ביום ובאור.

פתיחה למורה:

השיעור יהיה שיעור כפול שבו בחלק הראשון הילדים ישחקו במשחק רביעיות של שמות המצוות המצורף בקובץ נפרד. לא נעסוק בשיעור בכל המצוות שהתלמידים יפגשו במשחק, המטרה היא שלפחות יכירו את שמן.  בשיעור השני נעסוק בהבנת המשנה והעמקה בה.

 

מפגש ראשוני עם המקור

נחלק לכל התלמידים דף מצולם עם טקסט המשנה כשהוא כתוב בצורה מאונכת. נבקש מהתלמידים לקרוא לבד את המקור  ולסמן את המצוות המוכרות להם בצבע. לאחר הקריאה והסימון המורה יקרא את המשנה והתלמידים יכתבו בצד כל מצווה את משמעותה בקצרה על פי הנאמר בכיתה (לא חייבים להסביר כל מצווה במשנה, אפשר לומר לתלמידים שעל המצוות שלא קיבלו הסבר יקבלו הסבר כשיגיעו אליהן בהמשך הלימוד שלהם במהלך השנים).

ניתן להיעזר בדף הסבר המשנה. דף ההסבר הזה, מכיל הסברים קצרים על כל מצווה. הדף מיועד למורים, אך עם זאת ישנה אפשרות להשתמש בו גם לתלמידים. ניתן להחסיר חלק מן ההגדרות ולבקש מן התלמידים להשלים את החסר, אפשרות נוספת היא לבלבל את ההגדרות ולבקש מן התלמידים לשדך בין ההגדרה למצווה המתאימה לה.

 

התבוננות

אפשרות א: נבקש מהתלמידים לחלק את המשנה לפי קטגוריות ולתת כותרת לכל קבוצה. כדאי לסכם אפשרות זו דרך הכתוב באפשרות ב'.

אפשרות ב: נציע לפני התלמידים ארבע כותרות לחלוקת המשנה ונבקש מן התלמידים לחלק את המשנה על פי הכותרות הללו: מצוות בחגים, מצוות בהקרבת קורבן, מצוות וידוי, מצוות מוספים, מצוות נוספות.

ניתן לבקש מן התלמידים לצייר כל קבוצה של מצוות.

(מצוות האדם בחגים: קריאת מגילה, הלל, תקיעת שופר, נטילת לולב, תפילת המוספין והמוספין. מצוות הוידוי: וידוי מעשה, וידוי פרים וידוי יום היכפורים, מצוות בקרבן: סמיכה, שחיטה, תנופה, הגשה, קמיצה, הקטרה, מליקה, קבלת הדם, הזיה, מצוות נוספות: השקיית סוטה, עריפת עגלה, טהרת המצורע).

לסיכום קריאת המשנה נשים לב עם התלמידים למבנה המשנה. המשנה מתחילה בכלל: מצוות שעשייתן ביום. לאחר הכלל המשנה פורטת רשימת מצוות.

 

הפנמה

נתמקד יחד עם התלמידים בלשון בה המשנה פותחת: "כל היום כשר..".

  • מה משמעות פתיחה זו?
  • מתי הזמן שאפשר לקיים את המצוות הללו?
  • האם יש זמן מומלץ לקיום המצוות?

נזמין את התלמידים לחשוב מדוע המשנה מדגישה שזמן המצוות האלה הוא ביום. (חשוב לשים לב שחלק מן המצוות הללו אנחנו מקיימים גם בלילה דוגמת קריאת מגילה והלל. בנקודות אלה עוסקת הגמרא ועוסקים הפרשנים, אך וודאי שעיקר המצווה הוא ביום ולא בלילה).

בשביל לעמוד על נקודה זו ננסה להבין את משמעות היום והלילה. נשאל את התלמידים שאלות שיצרו הבחנה בין היום לבין הלילה:

  • איזה דברים עושים ביום ואיזה בלילה?
  • מה אנחנו מרגישים בלילה, ומה ביום?
  • האם יש דברים שמתאימים רק ליום ויש דברים שמתאימים רק לילה?

נבקש מהתלמידים לנסות לומר מה מסמל בעיניהם לילה ויום מתוך דברי התלמידים נכתוב על הלוח שני טורים של דימויים – יום ולילה, כיוונים אפשריים לתשובות ולהבדלים:

  • היום הוא אור-הלילה הוא חושך.
  • היום הוא זמן שערים בו - הלילה זמן השינה.
  • החיים דומים ליום - והמוות דומה ללילה.
  • היום הוא נגלה - הלילה בבחינת נסתר.

ניתן להציע שהמצוות המופיעות במשנה קשורות כולן למעשי האדם שעניינם תיקון והוספת אור וטוב בעולם. לכן הן מתקיימות דווקא ביום, דווקא באור. כך אפשר להבין את המצוות של החגים, שכולן מבטאות טוב או מיועדות להוסיף טוב (מגילה, הלל, לולב –ביטויים של הודיה לה' ושל שמחה, שופר – קורא לתשובה ולתיקון המעשים), כך גם אפשר להבין את מצוות הוידוי, בהן האדם (או הכהן) מתוודה על מה שלא עשה כהוגן, וזהו פתח לתיקון. גם תפקיד הקרבנות הוא להתקרב לה', בעקבות חטא או בלי קשר לזה, וגם ביחס לתיקון החברה (עגלה ערופה - רצח, סוטה – שלום בית, מצורע – לשון הרע).

 

סגירה שהיא פתיחה

נבקש מהתלמידים לערוך רשימה של מעשים שהם עושים דווקא ביום ומעשים שהם עושים דווקא בלילה. האם יש משמעות סמלית למעשים שנעשים ביום או בלילה?

חדש באתר

מורים עושים רוח
מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו- מורים עושים רוח- לקבל השראה, למצוא רעיונות, להתייעץ, לשתף ולשאול שאלות.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן