פתיחה למורה- שיעור זה הינו שיעור שלישי מתוך מערך שיעורים בנושא 'אמנת השמיטה'.
מטרות:
מטרת שפה:
- הבנת מושג אמנה (שיעור מטרים).
- הפקת מידע ולמידה בקישור לעולם הידע של התלמיד (שיעור ראשון).
- הבנת הרעיונות והמסרים העולים מטקסט (מאמנת השמיטה) שהם חלק מהמורשת התרבותית היהודית .(להפנמה-הפקת טקסט למטרות טיעון ושכנוע (שיעור שני).
מטרת תוכן: הכרת המושג אמנה והבנת מהות אמנת השמיטה הכוללת יסודות אמוניים וחברתיים.
מטרה ערכית: לחבר את התלמיד לערכי השמיטה הכוללות ערכים חינוכיים וחברתיים. התלמידים יחתמו על האמנה ויפעלו לשכנע אחרים לחתום.
פתיחה
נזכיר לתלמידים את מה שלמדנו בשיעורים הקודמים, נזכיר את מהות האמנה, המבנה והדגשים ששמנו בשיעורים.
התבוננות
נחלק את הכיתה לקבוצות (לפחות ארבע קבוצות. ניתן לחלק את אותה המשימה לכמה קבוצות).
כל קבוצה מקבלת מקורות להרחבת הידע על סעיף מסוים מהאמנה. עליה לחקור בסביבתה את רעיון הסעיף. בסיום הלימוד המשותף אחד מחברי הקבוצה יציג את הלמידה הקבוצתית לפני הכיתה.
למורה: בחלק זה מתבצעת בקבוצה הפועלת הלומדת בתהליך בעל אופי חקרני. המטרה היא להעמיק את ההבנה אודות הנושא הנבחר תוך קישור לעולמם של התלמידים.
בסיום לימוד הסעיפים, תלמיד מכל קבוצה יציג את הנלמד בקבוצה שלו לפני חברי הכיתה.
הפנמה
כל תלמיד יכתוב מאמר עמדה, כרזה או "פלייר" במטרה לשכנע אנשים נוספים לחתום על האמנה.
למורה- מטרת הלמידה היא הפקת טקסט למטרות טיעון ושכנוע.התלמידים ינסו לשכנע אנשים בקהילה ביה"ס ומחוצה לו, לחתום על אמנת השמיטה לאור התהליך שעברו בכיתה, בו הם נחשפו לייחודיותה של שנת השמיטה. תהליך הכתיבה ילמד בהתאם לידע הקודם של התלמידים ,בכתיבת מאמר עמדה.
סגירה שהיא פתיחה
נבקש מהתלמידים לחשוב: איזה עקרון מהאמנה אני לוקח על עצמי?
הרחבות
- סוגי אמנות: אמנה בין לאומית אמנה היא הסכם שנעשה במסגרת המשפט הבינלאומי הפומבי, שעליו חתומים מדינות וארגונים בינלאומיים. האמנה מחייבת רק את המדינות והארגונים שאשררו אותה, כלומר הכניסו אותה כחלק מהחקיקה הפנימית שלהם. מדינות שחתמו על האמנה אבל לא אשררו אותה (כמו למשל ארצות הברית ביחס לאמנת קיוטו) לא מחויבות לאמנה. אמנה חברתית רעיון האמנה החברתית מבוסס על כך שבני האדם הסכימו מרצונם החופשי להתארגן בחברה ולקבל על עצמם כללים, חוקים, פיקוח ומגבלות. הסכמה זו היא מעין ברית. האדם אמנם מאבד חלק מחירותו הטבעית, אך זוכה לביטחון קיומי רב יותר ולדאגה לצרכיו ולזכויותיו. האמנה החברתית היא רעיון ואינה מסמך כתוב רעיון האמנה החברתית עומד בבסיסה של כל מדינה דמוקרטית.
- כתיבה של מאמר עמדה, כרזה או "פלייר": במידה ולתלמידים יש ידע מוקדם אודות הסוגה, ניתן ליישם אותו בהקשר זה. במידה ואין ידע מוקדם, יש להוסיף תהליך של הוראה מפורשת למאפייני הסוגה.
- תהליך של הכנת תוצר שיתופי מזמין ומזמן מצבים שונים של שיח דבור שאנחנו מעוניינים שהילדים יתנסו בהם: דיון עיוני, תיאורטי ולעתים גם פילוסופי על טקסט, ניסיונות שכנוע, הערת הערות, הבעת הערכה, שיח פרגמטי במטרה למצוא פתרונות לבעיות שצצות במהלך היצירה ועוד.
דגשים:
- מגדירים עם התלמידים את התוצר ומאפייניו. מבררים עם התלמידים מה הם יודעים על הסוגה שנבחרה, מה צריך להיות כלול בה? מהו הניסוח המתאים? מה המילים המתאימות?
- התחשבות בנמען במהלך כתיבה-מבררים עם התלמידים מי הנמענים.
- לפני תחילת הכתיבה יש לאפיין את הנמענים מה הידע שלהם אודות השמיטה, מהו סדר הצגת הדברים המתאים? התאמת משלב השפה ועוד. איך התאמת התוצר לנמענים השונים תשפיע על הניסוח ועל העיצוב? במה יהיה שונה תוצר שמיועד למבוגרים מתוצר שמיועד לילדים קטנים התנסות בכתיבה במסגרת קבוצה
- תהליך טיוט ושכתוב- חשוב להדגיש את הערך ואת התועלת של משוב עמיתים. בעקבות המשוב ישכתבו התלמידים את התוצר שלהם. המשוב יכול להיות משוב של המורה או משוב של עמיתים.
עקרונות משוב יעיל:
- המשוב יעסוק בעיקר בנקודות מרכזיות הנוגעות להיבטים של כתיבת הסוגה
- המשוב יכלול הסבר ברור של הטעון שיפור, ובמידת האפשר - הצעות לשיפור
- המשוב יעסוק במספר מצומצם של עניינים.
קריאה נוספת:
- יחידת הוראה "בילוי נעים", משרד החינוך, האגף לחינוך יסודי.
- יחידת הוראה "צרכנות נבונה", משרד החינוך, האגף לחינוך יסודי.