הצעה לקיום הערכה חלופית בנושא הסכסוך בין רועי לוט ורועי אברהם. המטלה שמה דגש על המונח 'ריב', והצורה בה הוא מתבטא בחייהם של התלמידים, מחוץ ובתוך כתלי בית הספר.
בשיעור זה נעסוק בקריאת פרק לח, העוסק במעשה אמנון ותמר, כחלק מרצף היסטורי המתחיל בסיפור מכירת יוסף, ומהווה חלק מהתכנית האלוקית. השיעור הינו מתכנית הלימודים לכיתות יא.
בניגוד ליחידה הקודמת, בה התמקדנו בהבנת מיקומו של פרק לח והמשמעות העולה ממיקום זה, עוסקת יחידה זו בהתבוננות מפורטת יותר בדמותו של יהודה ובתהליך שהוא עובר, מירידה לעליה. אגב כך, נדון עם התלמידים בכוח שיש בנו לשנות ולתקן.
בשיעור זה נחשוב יחד עם התלמידים על המושג 'גבול'. מהם הגבולות בחיינו? למה אנו רוצים לחצות את הגבול? למה ה' ברא את העולם עם גבולות שאסור לחצות אותם ? מדוע יש גבול? מה היתרון שלו ומהו החיסרון שלו?
בפרשת המלך נכתב הציווי למלך המיועד: "לבלתי רום לבבו מאחיו" (דברים יז'). מתוך עיון בספרי התנ"ך ובדברי חז"ל, נלמד את היחס הראוי של המלך לנתיניו. תכני השיעור מתאימים לתכנית הלימודים לכיתות יב.
בשיעור זה ננסה לתור אחר המשנה המדינית של התורה- מהי צורת השלטון העדיפה על פי התורה? האם יש צורת חיים חברתית- מדינית אידיאלית מסוימת או שמא הדבר משתנה מדור לדור? מה חושבת התורה על התפיסה הדמוקרטית? נבחן את הנושא על פי "פרשת המלך" (דברים יז, יד- כ) ו"משפט המלוכה" (שמואל א, ח) ועל פי דברי פרשנים והוגים שונים לאורך הדורות.
הצעה לפרויקט הערכה חלופית להכרת המצוות הנמצאות בספר במדבר. במהלך הפרויקט התלמיד יתוודע לפרטי אחת המצוות ולמקורותיה, ויתנסה בעבודה בצוות ובעמידה מול קהל.
בשיעור זה נדון על הנסים שנעשו לבני ישראל במדבר ובמצרים. נעלה את השאלות: מהי השפעת הנסים על בני ישראל? האם הנסים הם טובים או רעים? והאם אני צריך ביום יום להסתמך על נס? בנוסף, בשיעור ניתנת אופציה ללימוד בחברותות על הנסים המיוחדים שנעשו לבני ישראל בערב שבת בין השמשות - (אבות, ה, ו) ואשר מופיעים בספרי שמות ובמדבר.
מטלת ביצוע בנושא עמידה בניסיון. נלמד את סיפור עקדת יצחק, ובעקבותיו נתוודע לסוגי ניסיונות שונים בהם אנו נתקלים. נעמוד על הקשיים ועל דרכי ההתמודדות עם ניסיונות אלו.
חז"ל אומרים שמלכותו של שאול לא נמשכה משום "שלא היה בו שום דופי". בשיעור זה נסקור את מלכותו של שאול (טרם הילקחה) לאור עקרון מארגן זה, נראה מה החיסרון בתיאור שלם-כביכול זה, ונדון במשמעות דברי חז"ל לעבודת המידות שלנו.
יחידת לימוד זו מכוונת לסכם את ספר שמואל א' מבחינת יחסי שאול ויהונתן בנו, אך ניתן ללמוד אותה כבר בפרק כ' כמבט מסכם לפרקים ט-כ. מערך זה מותאם יותר ללימוד של כתות בנים.
הצעה לקיום מטלת ביצוע בעקבות ספר שמואל א, פרק ט"ז. ביחידה זו נלמד כי התפתחות אישית תלויה בבחירה, למרות הסביבה בה האדם נמצא. נתבונן על חייו של דוד המלך בנערותו וכיצד צמח על אף הקשיים.
בשיעור זה נלמד אודות קינת דוד על שאול ויהונתן: בפתיחת השיעור נלמד אודות ההספד כיום ומאפייני הקינה בתנ"ך. בהמשך השיעור ניישם את המאפיינים תוך לימוד קינת דוד. מומלץ ללמד את השיעור הזה כפתיחה ללימוד קינת דוד על שאול ויהונתן ואחר כך להתעמק במסרים של הקינה באמצעות שני השיעורים הנוספים על העין הטובה של דוד כלפי שאול ועל תפיסת המלחמה של דוד וביקורתו על שאול המופיעים באתר.
לאחר שדוד ביסס את ממלכתו בירושלים, הגיעה העת לביסוסה כמרכז רוחני ודתי. בפרקנו מתוארים המעשים והניסיונות של העלאת ארון ה' לירושלים. נלמד גם על מות עוזה במהלך ההעלאה הראשונה ועל יחסה של מיכל לאחר ההעלאה השנייה, ודרכם נגלה שקרבת אלוקים דורשת התבטלות גמורה לרצון ה'. ההתבטלות לה' ולדברו היא המשמעות הפנימית החורזת את מאורעות הפרק כולו. ננסה לגלות היכן היא מופיעה והיכן נדרשת בחיינו וללמוד מדוד מלכנו את סודה.
בשיעור זה נעסוק במזמור כ"ג בתהילים. מזמור המתאר בטחון עמוק בה', בכל מאורעות החים, בטוב וברע. בשיעור נדבר על הנהגת ה' את האדם בחייו, על התמודדות עם פחד ו"גיא צלמוות", ועל שאיפתו העליונה של האדם המובעת במזמור "שבתי בבית ה' כל ימי חיי".
מזמור זה עוסק בשמירת ה' על האדם בכל דרכיו. המזמור פותח בקריאה של מצוקה וחוסר אונים, שלאחריה מגלה האדם את הביטחון בה' והאמונה בו. ננסה להבין כיצד מתרחש המעבר הזה וכיצד אנו יכולים למצוא אותו גם בחיינו...
מסעות למידה יוצאים לדרך עם מסע למידה למורי מקצועות הקודש ומסע למורי מקצועות רבי המלל.
מהבלוג שלנו
הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים,
נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם...
לכניסה לסקר לחצו כאן